Käpylä

Hanno Möttölä Roof Hoods

Idyllisessä kaupunginosassa yhdistyvät uusi ja vanha. Tsekkaa Hannon Roof Hoods® video ja lue koko juttu alta.

Koripallolegenda Hanno Möttölä syntyi ja kasvoi Käpylässä – ja palasi ammattiuransa jälkeen takaisin tutuille tienoille. Nykyisin ammattikoripallovalmentajana työskentelevä 45-vuotias kolmen lapsen isä näytti meille hoodsinsa.

Sateisen harmaa syysmaanantai alkaa kotoisasti kahvila Saurahuoneella, joka on omistajansa mukaan vastaisku massatuotannolle ja ketjuravintoloiden maanvalloitukselle. Saurahuoneen pienessä keittiössä valmistuu laadukasta syötävää aamusta iltaan, ja pian paikalle saapuu myös koripallon suomalainen ikoni Hanno Möttölä. Mitä kuuluu, Hanno?

 ”Hyvää kuuluu. Valmennan Helsinki Basketball Academyssa tulevaisuuden Susijengiläisiä ja toimin myös miesten maajoukkueen apuvalmentajana. Koripalloliitossa olen työskennellyt täyspäiväisesti vuodesta 2014. Koripallon ympärillä meni edellinen työura, ja näyttää menevän tämäkin.” 

Kehittyvässä Käpylässä yhdistyvät uusi ja vanha

Reilu kymmenen vuotta ammattipelaajana ulkomailla asunut Hanno on aina suhtautunut Käpylään lämmöllä. Vaikka moni asia on säilynyt tuttuna ja turvallisena, myös kehitystä tapahtuu.

”Käpylässä on tällä hetkellä mahtava pöhinä. Täällä on kivoja uusia kahviloita, kuten tämä isompaa uutta kahvilajoukkoa edustava Saurahuone. Myös uusia ravintoloita löytyy, ja kun Koskelan sairaala-alueelle tulee valtavasti lisää asukkaita uuden rakentamisen myötä, palvelut tulevat edelleen parantumaan.”

Käpylän tunnusmerkkejä ovat Puu-Käpylän kaunis puutarhakaupunginosa, Olympiakylän kerrostaloalue ja vehreä luonto. Esimerkiksi historiallinen Taivaskallio on Helsingin korkeimpia luonnollisia paikkoja ja suosittu ulkoilualue. Lähistöltä löytyy myös Pikkukosken uimaranta, jonka täyspitkällä koriskentällä Hanno treenasi nuoruutensa.

”Uskon, että Käpylään muuttavien on helppo päästä mukaan käpyläläiseen fiilikseen. Täällä ei hienostella ja vanhaa vaalitaan paljon. Ulkopuolisilla voi olla monesti käsitys, että täällä asuu paljon taiteilijoita ja vihreiden äänestäjiä, mutta todellisuus on aikamoinen läpileikkaus koko yhteiskunnasta. Paikalla asuu joka sortin ihmisiä – ei käpyläläistä pysty laittamaan yhteen raamiin, vaan kaikki mahtuvat mukaan.” 

Kolme tärkeintä: luonto, liikenneyhteydet ja alueen henki

Hannon on helppo suositella Käpylää kaikille. Luonnon lisäksi Käpylän parhaita puolia ovat loistavat liikenneyhteydet ja yhteisöllinen henki.

”Täällä mikään ei ole tekemällä tehtyä, vaan ihmisen on aidosti hyvä olla. Siksi monet asuvat täällä koko elämänsä. Ja onhan tämä varmaan ensimmäinen kunnon omakotitaloalue, kun keskustasta lähtee poispäin. Meiltä löytyy puulämmitteinen sauna viisi kilometriä keskustasta – voin olla tyytyväinen.”

Käpylän kehuttuun yhteishenkeen liittyvät olennaisesti myös tapahtumat.

”Tuossa viereisessä puistossa (Otto-Iivari Meurmanin puisto) on vähän väliä erilaisia kirppiksiä ja myyjäisiä. Käpylä-päivänä ohjelmaa on puiston lisäksi myös urheilukentällä, ja Pohjolankadulla järjestetään lisäksi satunnaisesti isoja kirppiksiä ekstempore-hengessä. Kun puiston lippakiska on ollut auki, ihmiset ovat tuoneet paikalle kitaransa ja alkaneet soittelemaan – silloin puistoon pysähtyy helposti kaikenlaista tyyppiä kuuntelemaan. Myös Taivaskalliolta löytyy tapahtumia itsenäisyyspäivän juhlasta Puska Festival -hevifestariin.”

Koti ja hyvä ruoka ovat tärkeitä  

Ulkomailla asuttujen vuosien jälkeen Hanno arvostaa suomalaista infrastruktuuria, sillä suomalaiselle asioiden toimivuus ei ole mikään yllätys. Hanno kertookin olevansa nykyisin todellinen koti-ihminen.

”Välillä pitää puskea itsensä liikkeelle – jos tilanne on yhtään 50/50, niin valitsen kyllä kotona pysymisen. Lapset ovat samanlaisia: ei tarvitse pelätä, että viikonloput kuluvat kartsalla. Totta kai kotona viihtyminen kuvaa myös sitä, että meillä on hyvä ja turvallinen koti. Uskon, että kun sen fiiliksen onnistuu antamaan lapsilleen, on suurin saavutus saavutettu.”  

Hannon suosikkipaikoista löytyy useita ravintoloita sekä moneen kertaan Suomen parhaana ruokakauppana palkittu K-Market Mustapekka.

”Ulkomailla tuli sisäistettyä ajatus siitä, että ihminen elää syödäkseen. Mustapekasta löytyy uskomaton valikoima laadukkaita raaka-aineita, joiden avulla arjesta voi tehdä juhlaa. Lisäksi Käpylässä on nykyisin kivoja ravintoloita. Esimerkiksi Ravello on uusi italialainen paikka, jossa on kova meno ja paikka onkin todella suosittu esimerkiksi lounasaikaan. Pizzeria Unosta saa myös tavallista parempaa pizzaa.”

Legendaarinen Ravis

Päivä Hannon kanssa päättyy – totta kai – koriksen pariin Käpylän liikuntapuistossa. Paikalla toimi myös ravirata vuoteen 1977 asti, josta puistolle on jäänyt lempinimi Ravis.

”Ravis on legendaarinen mesta, jossa juoksimme aikoinaan liikuntatunneilla ympäri vanhaa ravirataa. Käpylän Pallossa tuli pelattua HesaCupia, jossa käyn vieläkin joka vuosi katsomassa tunnelmaa. Täältä löytyy yläkulmakentältä nykyisin hieno tekonurmi, ja nyt vieressä on myös olympiavalmennuskeskus URHEA sekä Mäkelänrinteen uimahalli. Aikamoinen urheilun keskittymä, jossa urheilijan on hyvä olla.”

 Kiitos Hanno, kun näytit meille Käpylää!

Cafe Saurahuone

Pienessä ja kotoisassa kahvilassa valmistuvat päivittäin herkulliset lounaat sekä omien kondiittorien leipomat kakut ja piiraat. Runsas vegaanisten herkkujen valikoima, eurooppalaisten pientilojen viinit sekä suomalaisten pienpanimoiden oluet ja limut täydentävät vierailun. Saurahuone on omien sanojensa mukaan vastaisku massatuotannolle, prosessoiduille ja ravintoköyhille ruokavalmisteille sekä ketjuravintoloiden maanvalloitukselle.

”Viimeisen kymmenen vuoden aikana Käpylään on tullut erittäin laadukkaita ruokailu- ja pysähdyspaikkoja, joita myös Saurahuone edustaa. Käymme silloin tällöin täällä vaimon kanssa aamiaisella tai lounaalla. Saurahuoneessa on hyvä palvelu ja tuoretta syötävää aina saatavilla. Hyvän fiiliksen paikka, jossa ei ole koskaan kiireen tuntua.”

Ristorante Uno

Ristorante Unon perusti marraskuun alussa 2014 Altunay ”Alttu” Kara. Alttu on tehnyt käpyläläisille pizzaa jo lähes kahden vuosikymmenen ajan. Unon pizzojen salaisuus on Altun intohimoinen suhde työhön ja pizzaan – siksi asiakkaille on luvassa joka kerta herkullinen makuelämys.

”Kotipizzan paikalle syntyneestä Unosta käydään hakemassa pizzaa pidemmänkin matkan päästä. Pizzat ovat askeleen verran parempia kuin perussnägäripizzat. Lisäksi Unossa on hyvä meininki ja erinomainen palvelu. Vastapäätä löytyy myös hyvä ja tunnelmallinen Café Amore.”  

Ravello

Idyllisestä Ravellon kaupungista inspiraationsa saanut ravintola Ravello tarjoaa käpyläläisille laajan kattauksen italialaista ruokakulttuuria. Menusta löytyvät esimerkiksi erilaiset liha- ja kalaruoat, pizzat, pastat ja risotot sekä hampurilaiset – ja suosittu lounas vetää paikalle nälkäisiä kauempaakin. Italialaista ruokakulttuuria ei voi kuvitella ilman viiniä, ja siksi myös Ravellon valikoimasta löytyy viini jokaisen ruokalajin seuraksi.

”Ravello on uudehko paikka Pohjolankadun päässä. Kyseessä on erittäin hyvä italialainen paikka, jonne pysähdymme työlounaalle aina silloin tällöin. Ravellossa on hyvä palvelu ja erittäin hyvä lounas – propsit siitä, että peruskortteliravintola on nyt muutettu aidoksi italialaiseksi. Täällä käy paljon väkeä sekä lounaalla että illallisella. Toivotaan, että hieno menestys jatkuu!”

K-Supermarket Mustapekka

K-Supermarket Mustapekka on ruokakauppojen edelläkävijä, joka on valittu moneen kertaan Suomen parhaaksi. Jouni Ekholmin luotsaamassa kaupassa ruokaan suhtaudutaan intohimolla, ja siksi erityisesti lähituottajat ovat innovatiiviselle Jounille tärkeitä. Mustapekasta saa aina taatusti tuoreimmat vihannekset sekä kala- ja lihatuotteet – erikoisuuksia unohtamatta.

Arvostan ruokaa äärimmäisen paljon. Ruoka on arjen juhlaa, eikä Mustapekkaa ole syyttä valittu Suomen parhaaksi kaupaksi useampaan kertaan. Kyseessä on yhden pysähdyksen ja hyvän palvelun paikka, josta löytää kaiken tarvitsemansa. Mustapekassa teemme kaikki isommat ostokset.” 

Taivaskallio

Taivaskallio on Helsingin korkein luonnollinen kallio. Ulkoilijoiden suosimalla kalliolla käydään kesäisin piknikillä ja talvisin pulkkamäessä. Taivaskalliolla toimi sotien aikana 1939–1944 raskas ilmatorjuntapatteri Taivas, josta paikalla on edelleen muistona useita vanhoja ilmatorjunta-asemia ja yksi sinetöity ilmatorjuntatykki.

”Taivaskalliolla on pikkupojasta lähtien laskettu pulkalla, kiipeilty ja samoiltu. Tänne lähdemme nykyisin myös nuorimmaisen kanssa, jos ei muuta keksitä. Taivaskalliolta on upeat näkymät merelle asti, ja Taivaskallion laskiainen on Suomen pisin yhtäjaksoinen laskiaisjuhla. Itsenäisyyspäivänä Taivaskalliolla pidetään lipunnosto, jossa itselläni oli kerran kunnia pitää puhe.”

Käpylän liikuntapuisto eli Ravis

Käpylän liikuntapuisto sijaitsee nimestään huolimatta Pasilan kaupunginosassa, aivan Helsingin Velodromin vieressä. Alueelta löytyy useita jalkapallonurmia, tekonurmia, hiekkakenttä ja Käpylän Pallon hallinnoima juniorijalkapallohalli. Talviaikaan Ravikselle jäädytetään tekojäärata ja jääkiekkokaukalo. Arkkitehti Eliel Saarisen suunnitelmien mukaan 1915 rakennetulla alueella toimi vuoteen 1977 asti Käpylän ravirata, jonka muistona alueesta käytetään edelleenkin lempimeä ”Ravis”.

”Ravis on legendaarinen mesta, jossa oli ravirata vielä lapsuudessani. Pelasin Käpylän Pallossa HesaCupit, joissa pyrin edelleen käymään fiilistelemässä tunnelmaa. Raviksen yläkulmakentältä löytyy nykyisin hieno tekonurmi, ja lähellä sijaitsevat uusi Olympiavalmennuskeskus URHEA sekä Mäkelänrinteen uimahalli. Aikamoinen urheilukeskittymä, jossa urheilijan on hyvä olla.”

Kohteet Käpylässä

Katso kaikki

Myydyt kohteet Käpylässä (viim. 6kk)