Me­rel­li­nen ja tun­nel­mal­li­nen Ka­ta­ja­nok­ka

Me­rel­li­nen ja tun­nel­mal­li­nen Ka­ta­ja­nok­ka

Katajanokka, tai tuttavallisemmin Skatta, on kaupunginosa Helsingin kantakaupungin itärannalla. Tunnelmallinen, noin 4500 asukkaan asuinalue on ideaali rauhaa, merimaisemia ja elegantteja jugend-rakennuksia rakastavalle helsinkiläiselle. Historiaa Katajanokan ruotsinkielinen nimi Skattuden on peräisin 1600-luvun lopulta, jolloin aluetta kutsuttiin Estnäs Skataniksi, eli Vironniemen kärjeksi. Vuoden 1775 kartassa se esiintyi muodossa Skat Udden, ja lopulta…

Katajanokka, tai tuttavallisemmin Skatta, on kaupunginosa Helsingin kantakaupungin itärannalla. Tunnelmallinen, noin 4500 asukkaan asuinalue on ideaali rauhaa, merimaisemia ja elegantteja jugend-rakennuksia rakastavalle helsinkiläiselle.

Historiaa

Katajanokan ruotsinkielinen nimi Skattuden on peräisin 1600-luvun lopulta, jolloin aluetta kutsuttiin Estnäs Skataniksi, eli Vironniemen kärjeksi. Vuoden 1775 kartassa se esiintyi muodossa Skat Udden, ja lopulta vuoden 1886 karttaliitteessä se oli saanut suomennoksen Katajanokka. Kaupunginosan nimeksi se tuli vasta 1959.

Varsinainen rakentaminen Katajanokalla alkoi 1800-luvun puolivälin jälkeen. Tätä ennen rakennuskanta oli pääasiassa puuhökkeleitä ja varastoja. Vuosisadan lopulla ja 1900-luvun alulla rakennetut, hyvin säilyneet jugend-tyyliset korttelit ovat säilyneet upeina tähän päivään saakka ja ovat osa Katajanokan hurmaavaa charmia. Katajanokka kuuluu Kruunuhaan ja Kluuvin kaupunginosien kanssa Vironniemen peruspiiriin.

Asuinalueena

Katajanokan erottaa mantereesta Katajanokan kanava, jonka yli kulkee neljä siltaa. Sen rakennuskanta koostuu suurimmaksi osaksi kerrostaloasunnoista, osa vanhempia ja osa uudempia. Katajannokka sopii asuinalueena rauhallista eloa arvostavalle, sijaiten kuitenkin vain kivenheiton päässä keskustan ja Kauppatorin vilinästä.

Keskimääräinen katajanokkalainen on 44-vuotias ja asuu noin 77 neliöisessä asunnossa. Talouksien keskikoko on 1.9 ja asukkaista lapsiperheitä on 18 %. Alueen keskimääräinen neliöhinta oli vuonna 2020 n. 7200 €. 55 % katajanokkalaisista on omistusasujia ja 45 % vuokra-asujia.

Katajanokalta löytyy mukavasti arjen peruspalveluita, kuten kaksi päivittäistavarakauppaa, päiväkoteja, ala-aste ja liikuntahalli. Lisäksi alueella on puistoja, ravintoloita ja hotelleja. Julkisella liikenteellä Katajanokalle pääsee raitiovaunuilla 4 ja 5. 1977 valmistuneesta Katajanokan matkustajaterminaalista on vilkkaat liikenneyhteydet Tallinnaan ja Tukholmaan.

Nähtävää ja koettavaa

Katajanokkalaisilla on nautittavanaan kauniin miljöön lisäksi useita Helsingin nähtävyyksiä. Ylväänä kalliolla seisova kultakupolinen Uspenskin katedraali on yksi Helsingin tunnetuimpia rakennuksia, ja Pohjois- ja Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko. Merikasarmin laiturissa voi puolestaan kesäisin ihailla kuutta lomailevaa jäänmurtajaa, joista vanhin Voima laskettiin vesille jo vuonna 1952.

Allas Sea Pool on helsinkiläinen merikylpylä ja hyvinvointikeidas, jossa asiakkaat voivat käydä vaikkapa virkistymässä merivesialtaassa tai nauttimassa sen aurinkoisesta terassista. Sen vieressä komeilee 40 metriä korkea SkyWheel, Suomen suurin maailmanpyörä. Eräästä vaunuista löytyy SkySauna, joka on maailman tiettävästi ainut maailmanpyörässä sijaitseva sauna.

Elokuvien ystävä voi vierailla tunnelmallisessa Kino K13 -elokuvateatterissa, jossa Suomen elokuvasäätiö järjestää maksuttoman elokuvamatinean kerran kuukaudessa.

Kanavarannan helmiä

Siltojen kupeessa sijaitseva Kanavarannan alue on viime vuosina kehittynyt suosituksi kohtaamispaikaksi, jossa kauniin punatiilisen rakennuksen edustalle levittäytyvät trendikkäät ravintolat terasseineen ja upeine merimaisemineen.

Shelter – Moderni eurooppalainen ravintola Helsingissä, joka tuo yhteen hyvän ruoan ja juoman ystävät Kanavarannassa sijaitsevan makasiinirakennuksen suojiin.

’’Olemme viihtyneet Katajanokalla erityisen hyvin. Varsinkin kahden viime vuoden kesät ovat olleet mieluisia, koska Kanavarannasta on kehittynyt loistava spotti, jonne saavutaan pidemmältäkin nauttimaan merellisestä tunnelmasta. Suosion nousu näkyy varsinkin mainitsemassani kesäkaudessa, myös muuten kanavaranta on erittäin tunnelmallinen ja asiakkaat ovat löytäneet sen ja meille hyvin.

Muistan viisi vuotta sitten perustaessamme ravintolaa joku heitti minulle, että eikö tiedän rafla ole hieman sivussa? Nykyään Shelter sijaitsee aivan kaupungin parhailla pelipaikoilla. Se kertoo myös kaupunkikulttuurin muutoksesta, ei kaikkien ravintoloiden tarvitse olla enää Esplanadilla ja hyvä niin.’’ kertoo Teemu Laurell, Shelterin Chef restaurateur.

Bar Holiday – Rento ja tunnelmallinen kortteliravintola ja baari, jonne poiketa syömään tai drinkeille.

Kahvila Johan & Nyström – Konseptiputiikki palvelee kaikkia hyvän kahvin ja teen sekä raakaruoan ystäviä.

Wallis` Karaoke Bar – Kattavan kappalevalikoiman sekä erinomaisen äänentoiston ansiosta Wallis` on karaoken ystävien ykköspaikka.


Otsikkokuva: Tom Brunberg

Muut kuvat: Max Van den Oetelaar, Tania Malrechauffe, Shelter

Teksti: Mikaela Laukamo, Roof, copywriter

Lähteet:

https://www.myhelsinki.fi/fi/näe-ja-koe-naapurustot/kruununhaka-ja-katajanokka/katajanokka

https://vihreatsylit.fi/katanokan-historiaa/

https://www.etuovi.com/myytavat-asunnot/helsinki/katajanokka/asuinalue


Edellinen

Vinkkejä asunnon myyjälle

Kannattaako myytävän asunnon remontti? Mitä paremmassa kunnossa myytävä asunto on, sitä helpompi se on saada…

Seuraava

Menestys Roofilla – työkalut taloudelliseen onnistumiseen

Missionamme on luoda taloudellista menestystä kiinteistönvälittäjillemme. Luomme parasta arvoa jo nyt, mutta sen lisäksi luomme…