Vinkkejä asunnon myyjälle

Vinkkejä asunnon myyjälle

Kannattaako myytävän asunnon remontti? Mitä paremmassa kunnossa myytävä asunto on, sitä helpompi se on saada kaupaksi ja vielä hyvään hintaan. Helsingin Sanomien tekemän haastattelun perusteella käytetyn asunnon ostajat nimittäin arvostavat ylivoimaisesti eniten muuttovalmiutta, eivätkä halua ensitöikseen joutua remontoimaan uutta kotiaan. Kannattaa silti harkita tarkkaan, millaista remonttia lähtee tekemään vai tarvitaanko…

Kannattaako myytävän asunnon remontti? Mitä paremmassa kunnossa myytävä asunto on, sitä helpompi se on saada kaupaksi ja vielä hyvään hintaan. Helsingin Sanomien tekemän haastattelun perusteella käytetyn asunnon ostajat nimittäin arvostavat ylivoimaisesti eniten muuttovalmiutta, eivätkä halua ensitöikseen joutua remontoimaan uutta kotiaan. Kannattaa silti harkita tarkkaan, millaista remonttia lähtee tekemään vai tarvitaanko sitä ylipäätään. Se ei nimittäin aina nosta asunnon arvoa suhteutettuna kustannuksiin.

Valitse oikea materiaali oikeaan kohteeseen

Remontti olisi syytä pitää linjassa taloyhtiön ja alueen tason kanssa. Edullisemman asuinalueen asuntoon usein riittää perussiisti remontti, kun taas hyvällä sijainnilla olevan arvoasunnon remontin tulisi olla tasokkaampi. Pidä kuitenkin mielessä, että joidenkin kohteiden nostalgia-arvo voi toimia houkuttimena ostajille eikä esimerkiksi vanhaa rintamamiestaloa kannata lähteä modernisoimaan liikaa.

Materiaaleja valitessa kannattaa usein tähdätä vaaleisiin ja neutraaleihin sävyihin, jotka sopivat suomalaiseen hillittyyn tyyliin. Näin laajemman potentiaalisen ostajakunnan on helpompi kuvitella itseänsä asumaan asuntoon. Remontissa käytettävän materiaalin ei tarvitse missään nimessä olla kaikkein kalleinta, mutta liian halvallakaan ei kannata yrittää päästä. Muutama säästetty euro voi lopulta päätyä maksamaan kovan hinnan, sillä ostaja kyllä erottaa huonolaatuisen myyntiremontin.

Tee itse mitä pystyt

Potentiaaliset ostajat kiinnittävät huomiota ennen kaikkea asunnon yleisilmeeseen, joka koostuu monesta pienestä osasta. Rikkinäiset listat, repsottava ovenkahva, seinien rappeutunut maalipinta ja haljenneet laatat voivat antaa asunnosta huonokuntoisemman kuvan mitä se todellisuudessa on. Ne ovat asioita, jotka kannattaa ehdottomasti hoitaa kuntoon ennen myyntiä. Ajan saatossa moni saattaa tulla sokeaksi kotinsa pikku vioille, jolloin asunnon korjaustarpeiden arviointiin voi olla hyvä pyytää mukaan ulkopuolinen taho.

Pieni pintaremontti, kuten kuluneiden seinien maalaus tai tapetointi, voi tehdä huomattavan parannuksen entiseen. Mikäli osaamista löytyy, omalla työpanoksella voi vaikuttaa merkittävästi remonttikustannuksiin. Etenkin pienten asuntojen seinien maalaus sujuu nopeasti ja huokeasti, niiden neliöhintojen ollessa kuitenkin kaikkein korkeimmat. Vanhemmissa rivitalohuoneistoissa ja omakotitaloissa on usein käytetty puunvärisiä pintoja, joiden maalaaminen valkoiseksi tuo asuntoon valoisuutta ja raikkautta. Myös keittiön kaappien ovien maalaaminen sekä lattian laminointi käy pienellä rahalla ja vaivalla. Laminaatin asennus on helppoa, koska laminaattilattia voidaan asentaa kätevästi jo olemassa olevan lattian päälle.

Kuva: © Terry Magallanes

Remontin teettäminen ulkopuolisella taholla

Jos päättää teettää urakan ulkopuolisella, kannattaa miettiä tarkkaan millainen sopimus työstä tehdään ja kenen kanssa. Huonolla sopimuksella remontin hinta saattaa kasvaa taivaisiin ja venyä loputtomiin. Urakkamaailman mukaan tulisi erityisesti kiinnittää huomiota tiettyihin seikkoihin, kuten tarkkaan sovittu aikataulu, työn sisältö, laskutusperuste, urakan enimmäishinta sekä kuka hankkii materiaalit ja kuuluvatko ne työn hintaan. Muistathan ehdottomasti laatia kirjallisen sopimuksen ja kääntyä ammattilaisen puoleen, jos koet epävarmuutta.

Siisti keittiö ja kylpyhuone myyvät asunnon ja niiden kuntoon tulisi ehdottomasti kiinnittää huomiota. Niiden uusimiset ovat kuitenkin kustannuksiltaan kaikkein kalleimmat, joten turhaan niitä ei kannata lähteä remontoimaan kokonaan. Mikäli keittiö on päällepäin nähnyt parhaat päivänsä, mutta muuten hyvässä kunnossa, kannattaa keskittyä esimerkiksi uusimaan vanhat kaappien ovet, tasot ja tarvittaessa kodinkoneet. Budjetin ollessa tiukka voi tasojen pinnat myös päällystää itsekiinnittyvällä tarrakalvolla. Kovin kallista remonttia ei kannata lähteä perusteetta tekemään, sillä riski on, että ostajan maku ei mene yksiin myyjän kanssa. Pienemmillä muutoksilla on yleensä varmempaa saada rahansa takaisin.

Hyvässä kunnossa oleva kylpyhuone on myös valttikortti asuntokaupoilla. Kylpyhuoneen suhteen kannattaa miettiä, voiko ilmettä päivittää edullisesti vanhojen laattojen maalaamisella, laattojen saumojen puhdistamisella, kalusteiden tai saunan oven uusimisella. Isompiin remontteihin märkätiloissa vaaditaan asunto-osakeyhtiössä taloyhtiön lupa ja sähköasennuksiin tarvitaan aina sertifioitu ammattilainen. Mikäli asunnossa on useampi märkätila, se korottaa remontin hintaa. Jos kuitenkin saat remontin avulla tehtyä esimerkiksi lisäkylpyhuoneen perheasuntoon, se antaa myyntitilanteessa mahdollisuuden saada rahat takaisin korkojen kera.

Kuva: © Intan Indiastuti

Isompaa remonttia harkitessa kannattaa selvittää, onko linjasaneerausta tulossa, jottei sitä tehdä turhaan. Siinä tapauksessa ostaja kyllä ymmärtää esimerkiksi kylpyhuoneen huonon kunnon. Tämä tarjoaa myös ostajalle mahdollisuuden uudistaa kylpyhuoneen oman makunsa mukaan taloyhtiön remontin yhteydessä.

Huonemäärien ja tilan muokkauksella saatetaan saada myös nostettua hintaa. Purkamalla väliseiniä ja yhdistämällä huoneita voidaan esimerkiksi saada aikaan avara yhdistetty keittiö ja olohuone. Asuntoihin, joissa on paljon neliöitä mutta suhteessa vähän huoneita, voidaan tehdä ylimääräisiä makuuhuoneita tai kotitoimisto, mikäli se sopii pohjaratkaisuun. Soluasunnoista on mahdollista näppärästi muokata perheasunto tai toisinpäin. Vaatehuoneen rakentaminen tai purkaminen voi antaa lisäsäilytystilaa tai mahdollisesti vapauttaa tilaa uuden makuuhuoneen tai saunan rakentamiseen.

Vältä turhat remontit

Asunnon ilmeen kirkastamiseen ei aina edes tarvita remonttia. Hyvällä siivouksella, valaistuksen lisäämisellä ja peileillä voidaan tehdä kohteesta hetkessä avaramman ja siistimmän oloinen. Tunnelmavalot yhdistettynä tummiin pintoihin voi tehdä asunnosta pienemmän oloisen mitä se on.

Kuva: © Karolina Grabowska

Muistathan, että asunnon voi myydä verovapaasti vain, jos olet;

  • Omistanut asunnon vähintään 2 vuotta.
  • Asunut asunnossa omistusaikanasi yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta.

Otsikkokuva: ©Anete Lusina

Lähteet:

Remonttisopimuksen ABC. Urakkamaailma. https://www.urakkamaailma.fi/remontointisopimus

Neuvonen, H. Asuntojen flippaus – näin onnistut ostamaan asunnon ja myymään sen voitolla eteenpäin. Sijoutusasunnot.com. https://sijoitusasunnot.com/asuntojen-flippaus/

Tällainen on remontoijan unelma-asunto. Kiinteistölehti. 5.1.2018. https://www.kiinteistolehti.fi/tallainen-remontoijan-unelma-asunto/

Lukkari-Nyman, M- Remontilla rahoiksi? Etuovi.com. 16.5.2018. https://www.etuovi.com/koti/blogi/remontilla-rahoiksi/

Manninen, L. Näin remonteilla nostat asuntosi arvoa. Ilta-Sanomien Taloussanomat. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001789224.html

Väänänen, P. Osta, remontoi ja myy – strategia eli flippaus pähkinänkuoressa. Salkunrakentaja.fi 1.3.2018. https://www.salkunrakentaja.fi/2018/03/osta-remontoi-ja-myy-strategia/

Teksti: Mikaela Laukamo, ROOF, copywriter.


Edellinen

Trendikäs Punavuori

Yhteisöllinen Punavuori, joka sijaitsee vain kivenheiton päässä Helsingin keskustasta, on Helsingin tiheimmin asuttu kaupunginosa. Se…

Seuraava

Me­rel­li­nen ja tun­nel­mal­li­nen Ka­ta­ja­nok­ka

Katajanokka, tai tuttavallisemmin Skatta, on kaupunginosa Helsingin kantakaupungin itärannalla. Tunnelmallinen, noin 4500 asukkaan asuinalue on…