Trendikäs Punavuori

Trendikäs Punavuori

Yhteisöllinen Punavuori, joka sijaitsee vain kivenheiton päässä Helsingin keskustasta, on Helsingin tiheimmin asuttu kaupunginosa. Se on koti noin 9000 punavuorelaiselle, lukuisille kivijalkaliikkeille, suosituille ravintoloille ja kuppiloille sekä monille Design Districtin liikkeille.

Punavuoren historiaa

’’Nykyisten Sepän- ja Punavuorenkatujen välillä olleita rantakallioita nimitettiin 1600-luvun asiakirjoissa nimellä Rödberget niiden punertavan värin vuoksi. Vuoden 1866 karttaliitteessä alue esiintyi suomenkielisenä käännöksenä nimellä Punavuoret. Kuitenkin vasta vuonna 1959 Helsingin viidennen kaupunginosan nimeksi vahvistettiin virallisesti Punavuori–Rödbergen.’’ kerrotaan Helsingin kaupungin suunnitteluviraston sivuilla.

Vielä 1970-luvulla työväestövaltainen Punavuori on ajan saatossa kokenut keskiluokkaistumisen, ja muuttunut yhdeksi Helsingin arvostetuimmista asuinalueista. Vuonna 2020 se oli Suomen kolmanneksi kallein asuinalue keskimääräisellä neliöhinnalla mitattuna.

Punavuori kuuluu Ullanlinnan peruspiiriin yhdessä Kaartinkaupungin, Ullanlinnan, Eiran, Kaivopuiston, Hernesaaren sekä Suomenlinnan ja Länsisaarten kanssa.

Asuinalueena

Punavuoren asuntokanta on joitakin puutalokortteleita lukuun ottamatta kerrostaloja. Kaupunginosan katukuva on monipuolinen yhdistelmä asuinkäyttöön muutettuja tehdasrakennuksia, jugendlinnoja. funkkisrakennuksia sekä uusrenesanssikauden taloja.

Alue on varsinkin nuorten aikuisten keskuudessa suosittu, vaikka asukkaita löytyykin iän ja elämäntilanteen puolesta laidasta laitaan. Keskimääräinen punavuorelainen on noin 40-vuotias ja asuu noin 55 neliöisessä asunnossa. Lapsiperheitä on 13 % ja talouksien keskikoko on 1.6 henkilöä. 51 % punavuorelaisista on omistusasujia ja 49 % vuokra-asujia.

Punavuoresta löytyy kattava palvelutarjonta: päiväkoteja, kouluja, kirjastoja sekä terveyskeskus. Lisäksi alueella on urheilun ystäville useita liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksia.

Designia, kulttuuria ja elämää

Design District on luovien tekijöiden keskittymä Helsingin sydämessä, joka levittäytyy Punavuoresta Kaartinkaupungin, Kampin ja Ullanlinnan suuntaan. Designkortteliin kuuluu liki 200 jäsentä – muun muassa designliikkeitä, gallerioita, työpajoja, museoita, ravintoloita sekä hotelleja.

Keskeisen sijaintinsa johdosta alueelta pääsee liikkumaan kätevästi kaikkialle, ja julkinen liikenne toimii ympäri vuorokauden. Punavuori on myös oivallista aluetta liikkua kävellen kaupunkimaisemista nauttien – siellä sijaitsee muun muassa yksi Helsingin tunnetuimmista kävelykaduista, n. 500 metrin mittainen Iso Roobertinkat

Kulttuuria ja nähtävyyksiä kaipaava voi ottaa suunnakseen jonkun Punavuoren tarjoamista lukuisista taidegallerioista, Aleksanterin teatterin tai Lars Sonckin suunnitteleman Mikael Agricolan kirkon.

Sinebrychoffin puisto, tai Koffin puisto, kuten moni kaupunkilainen sanoo, on yksi Helsingin suosituimpia puistoja. Kesäisin vehreä mäkialue täyttyy piknik-porukoista ja iloisesta puheensorinasta, ja talvisin sen valtaavat lapsiperheet pulkkamäeksi. Puiston kupeessa sijaitsee myös Sinebrychoffin taidemuseo.

Minne suunnata Punavuoressa, kun nälkä yllättää?

Punavuoren lukuisat ravintolat tarjoilevat toinen toistaan herkullisempia makuelämyksiä, tyylillä jokaiselle jotakin.


 • Green Hippo – Green Hippon konsepti perustuu muutamaan ydinarvoon – ruoan pitää olla terveellistä, täyttävää, kaunista ja erinomaisella hinta-laatusuhteella varustettua. Ravintolan tavoitteena on tehdä kasvisruoasta helpommin lähestyttävää.
 • ’’Olemme viihtyneet erittäin hyvin Punavuoressa, alue sopii Hippolle ja Fredantori on uniikki paikka Helsingissä. Asiakkaat vaikuttavat myös kaikesta päätellen viihtyvän meillä hyvin sekä sisällä että ulkona, kesäisin terassi on todella suosittu. 

  Asiakaskunta koostuu pääosin nuorista aikuisista, mutta meillä käy kaiken ikäisiä ihmisiä ja myös paljon turisteja. Olemme todella iloisia, että olemme juuri Punavuoressa ja Fredantorilla, se on varmasti ollut yksi merkittävä tekijä suosion takana.’’ kertoo William von der Pahlen, Green Hippo Cafén perustaja.

  Levain – Levainin mutkattomissa eatery -tyylisissä ravintoloissa Helsingin Punavuoressa sekä Töölössä tarjoillaan aamiaista, lounasta sekä illallista paikan päällä nautittavaksi ja mukaan otettavaksi. Ravintolan sydämessä asuu myös leipomo, joka keskittyy leipien kuningaslajiin, aitoon kiviarinauunissa paistettavaan hapanjuurileipään.

  “Levain on tarjoillut virkistäviä aamukahveja, ihanaa hapanjuurileipää ja maukasta lounasta Punavuoressa Kankurinkadulla keväästä 2017 saakka. Oli ilo huomata, miten lämpimästi meidät toivotettiin tervetulleeksi! 

  Edelleen uunimme paahtaa aamusta alkaen täyttä häkää aina iltapäivään saakka, ja tuoreiden leivonnaisten tuoksu houkuttelee ohikulkevat sisälle. Punavuoressa on ihanan yhteisöllinen meininki, ihan kuin pienessä kylässä! Lähialueen hauvat tietävät jo, että meillä on koiraystäville varattu aina pieni herkku ja osaavat tulla vaatimaan makupalaa.” kertoo Kata Bäckman, Levainin omistavan BW-Restaurants Oy:n kehitysjohtaja.

  Pjazza – Helsingin keskustassa sijaitseva italialainen ravintola, jossa yhdistyy rakkaus italialaiseen ruokaan ja jazz-musiikkiin. Täällä voit kokea aidon italialaisen tunnelman ja intohimon hyvään ruokaan ja pizzaan.

  Yes Yes Yes – Pastellinsävyinen trendiravintola, jonka tarjontaan kuuluu muun muassa omaperäiset cocktailit ja herkulliset kasvisruuat.

  Punavuori Bröd – Urbaani bistro, jonka ruokatuote on sekoitus skandinaavisuutta, eurooppalaisuutta ja helsinkiläisyyttä.

  Otsikkokuva // Green Hippo

  Lähteet:

  Helsinginkaupungin suunnitteluvirasto. Punavuori. http://archive.is/aGrTM

  MyHelsinki. Design District Helsinki. https://www.myhelsinki.fi/fi/näe-ja-koe/nähtävyydet/design-district-helsinki

  MyHelsinki. Punavuori. https://www.myhelsinki.fi/fi/näe-ja-koe/naapurustot/punavuori-ja-kaartinkaupunki/punavuori

  Asuinalueena Punavuori, Helsinki. Etuovi.com https://www.etuovi.com/myytavat-asunnot/helsinki/punavuori/asuinalue

  Punavuori on trendikäs kaupunginosa. Motellet.fi. https://www.motellet.fi/punavuori-on-trendikas-kaupunginosa/

  Asuinalue. Insinööritalo.fi https://insinooritalo.fi/asuinalue/

  Kirjoittaja: Mikaela Laukamo, Roof, Copywriter.


  Edellinen

  Elävä ja boheemi Kallio

  Urbaani Kallio, jota noin 29 000 helsinkiläistä kutsuu kodikseen, hurmaa boheemilla ja rosoisella tyylillään. Entisaikojen…

  Seuraava

  Vinkkejä asunnon myyjälle

  Kannattaako myytävän asunnon remontti? Mitä paremmassa kunnossa myytävä asunto on, sitä helpompi se on saada…