Elävä ja boheemi Kallio

Elävä ja boheemi Kallio

Urbaani Kallio, jota noin 29 000 helsinkiläistä kutsuu kodikseen, hurmaa boheemilla ja rosoisella tyylillään. Entisaikojen työväestön asuinalueena tunnettu Kallio on profiloitunut nykyisin erityisesti luovan alan opiskelijoiden, nuorten aikuisten ja taitelijoiden suosimaksi trendikkääksi kaupunginosaksi.

Jatkuvan muutoksen Kallio

Dynaaminen Kallio elää jatkuvassa muutoksessa. Sen asukkaiden vaihtuvuus on Helsingin suurinta, keskimääräisen asumisajan ollen noin 3,5 vuotta. Kallion asukkaista vain ~ 29 % on syntyperäisiä helsinkiläisiä. Maaseudulta Helsinkiin kohdistuva nuorten muuttoaalto keskittyykin vahvasti kantakaupunkiin, ja siellä erityisesti Kallioon, sillä sen koetaan edustavan trendikästä ja vapaamielistä vastakohtaa kotiseuduille. Etuoven tekemän listauksen mukaan se oli noussut vuonna 2020 Helsingin kaikkein halutuimmaksi asuinalueeksi.

Kallio muodostaa Sörnäisten kanssa Kallion peruspiirin, johon kuuluvat myös Merihaka, Hanasaari ja Sompasaari. Puhekielessä Kalliolla viitataan kuitenkin usein virallista määritelmää laajempaan alueeseen, johon luetaan kuuluvaksi myös Alppiharjun kaupunginosaan kuuluva Harjun alue. Moni yritys mainitseekin sijainnikseen Kallion, vaikka virallinen käyntiosoite löytyy Harjun puolelta.

Kallion asunnot ovat usein pieniä – jopa 90 % sen asuntokannasta on yksiöitä tai kaksioita. Usein alueelta asunnon hankkivatkin Helsingistä ensiasuntoa tarvitsevat opiskelijat tai työn perässä kaupunkiin muuttavat yksinasujat. Alueen suosio on tosin nostanut asuntojen hintoja reilusti vuosien varrella. Kallion asukkaista jopa yli puolet asuvat vuokralla.

Suomen tiheimpiin kuuluva asutus ja väestörakenne mahdollistaa Kallioon yhden kaupungin parhaimpiin kuuluvan lähipalvelutarjonnan. Kivijalkakauppoja ja liikehuoneistoja löytyykin miltei jokaisen kerrostalon alakerrasta, joka tuo alueelle vilkkautta ja elämää, työpaikkoja ja asiakkaita. Alueen ravintola- ja kahvilatarjonta on myös kehittynyt vuosien saatossa huimasti ja lisää avautuu jatkuvasti. Etenkin vegaaneille löytyy tänä päivänä Kalliosta hyvin vaihtoehtoja. Myös vintage ja second hand – tuotteita sekä -vaatteita metsästävälle riittää Kalliossa useita liikkeitä ja kirpputoreja koluttavaksi.

Kallion omaperäinen ja rento tunnelma vetoaa sen asukkaisiin ja moni kalliolainen viettääkin mieluusti vapaa-aikaansa siellä. Kalliolaisen voi löytää aloittamassa viikonloppunsa lähikahvilastaan brunssilla tai illalla jostain alueen useasta ravintolasta. Yöelämässä viihtyvän ei tarvitse poistua kauas kodistaan, sillä Kalliosta löytyy lukuisia pubeja tai yökerhoja, kuten klubi-illoistaan tunnettu Siltanen. Siltanen toimii ilta kymmeneen saakka ravintola Ondana, mutta auringon laskettua pöydät siirtyvät tehden tilaa tanssilattialle.

Sijantina Kallio on erinomainen, sillä se on kävelymatkan päässä ydinkeskustasta. Lisäksi Kallion julkisen liikenteen palvelut ovat loistavat. Alueella toimii kaksi metroasemaa, kuusi raitiovaunulinjaa sekä noin 60 Helsingin sisäistä ja seudullista linja-autolinjaa. Alueella sijaitsee lisäksi päiväkoteja, peruskoulu sekä kaksi lukiota, ilmaisutaitoon erikoistunut Kallion lukio sekä Helsingin kuvataidelukio.

Kalliossa on lukuisia tunnelmallisia puistoja, kuten Tokoinrannan puistoalue ja Karhupuisto. Idyllinen Tokoinrannan puisto Eläintarhanlahdella tarjoaa kauniita maisemia ja ympärivuotista virkistystoimintaa. Kesäisin Karhupuisto puolestaan on oiva kohtaamispaikka, jonka kohokohtana toimii kauniit ja värikkäät kukkaistutukset. Alueella sijaitsee myös yksi Helsingin tunnetuimmista maamerkeistä, Lars Sonckin suunnittelema Kallion kirkko. Se on arkkitehtuuriltaan yksi kansallisromanttisen rakennustyylin puhtaimmista edustajista Suomessa ja ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Minne suunnata fiilistelemään Kalliossa?

Riviera

Riviera – Kallion yksityinen 55-paikkainen elokuvateatteri ja baari. Elokuvien ohella on esimerkiksi tarjolla pientä syötävää ja panimotuotteita. Lisäksi Rivieran tunnelmallisen baarin ylpeydenaihe on heidän oma elokuvateemainen cocktail-listansa.

’Kalliossa olemme viihtyneet erinomaisesti jo yli 7-vuotta, asiakkaita riittää ja tavarat vaihtuvat nopeasti. Asiakaskuntamme on pääasiassa pääkaupunkiseudulta, enimmäkseen kantakaupungista, mutta se on myös laajentunut mukavasti muille paikkakunnille verkkokaupan ja tunnettavuuden myötä. Meillä on Facebookissa yli 12 000 seuraajaa mikä auttaa asiakkaiden tavoittamisessa mukavasti.

Jaakko Juutela, perustaja

Fargo vintage

Vintage-kalusteisiin erikoistunut sisutuskauppa. Vuonna 2013 perustetussa yrityksessä myydään pääosin 50–60-luvun tuotteita, mutta valikoimaan päätyy harkinnan kautta kaikenlaista vanhaa tavaraa. Erityisesti kannattaa pitää silmällä Fargo Vintagen Facebook-sivuja, sillä sieltä voi tehdä upeita löytöjä Kalliossa sijaitsevista tuotteista. Fargoshopista paikan päällä löydät varastossa olevia tuotteita.

Harju 8

Fiilisravintola Kallion Harjuntorilla, jossa tarjolla on hyvää ruokaa ja natural-viinejä. Tilassa toimii myös Kukkakollektiivin pyörittämä kukkakauppa.

Tenho Restobar

Hyvään ruokaan ja loistaviin iltoihin intohimoisesti suhtautuva ravintola Helsinginkadulla. Tenho on tunnettu maukkaista pizzoistaan ja ilmaisista livekeikoistaan.


Lähteet:

Kallio. Myhelsinki.fi. https://www.myhelsinki.fi/fi/näe-ja-koe/naapurustot/kallio-alppiharju-ja-sörnäinen/kallio
Kallio: kasvisruokaa, vintage-putiikkeja ja sopivasti illan hulinaa. Hullunahelsinkiin.com. 4.6.2018.
https://hullunahelsinkiin.com/2018/06/04/kallio-kasvisruokaa-vintage-putiikkeja-ja-sopivasti-illan-hulinaa/
Adminy. Kallio on Helsingin dynaamisin kaupunginosa. Upwithkallio.com. 15.7.2019. https://www.upwithkallio.com/2019/07/15/kallio-on-helsingin-dynaamisin-kaupunginosa/
Fargoshop.fi https://www.fargoshop.fi/about-us/
KALLIO – A VIBRANT HELSINKI DISTRICT. Visitfinland.com. https://www.visitfinland.com/article/vibrant-helsinki-district-kallio/#1734229d
Toimitus. Kallio on parasta Helsinkiä. Matkailutoimittajienkilta.fi. 18.9.2017. http://www.matkailutoimittajienkilta.fi/kallio-on-parasta-helsinkia/
Asuinalueena Kallio, Helsinki. Etuovi.com. https://www.etuovi.com/myytavat-asunnot/helsinki/kallio/asuinalue
Rivierakallio.fi. https://www.rivierakallio.fi
Stenlund, H. Nuorten aikuisten suosima Kallio – asumista keskellä elämää ja muutosta. Etuovi.com 4.10.2018. https://www.etuovi.com/koti/blogi/nuorten-aikuisten-suosima-kallio-asumista-keskella-elamaa-ja-muutosta/
Tenho. http://www.ravintolatenho.fi
Wino. https://www.wino.fi


Edellinen

Vahva kasvu jatkuu

Vuonna 2017 perustettu kiinteistönvälitystoimisto ROOF on jatkanut vauhdikasta kasvuaan. Moderni ja raikas lähestymistapa kiinteistönvälitykseen on…

Seuraava

Trendikäs Punavuori

Yhteisöllinen Punavuori, joka sijaitsee vain kivenheiton päässä Helsingin keskustasta, on Helsingin tiheimmin asuttu kaupunginosa. Se…