Roof asiantuntijoiden markkinakatsaus

Roof asiantuntijoiden markkinakatsaus

Roof Experts sarjassa välittäjämme kertovat alan mielenkiintoisista aiheista sekä ajankohtaisuuksista.

Ukrainan sota, nouseva korkotaso ja kasvava inflaatio vaikuttavat jokaiseen alaan – eikä kiinteistönvälitys ole poikkeus. Tämän seurauksena viime vuosina vakiintunut vahva asuntomarkkina kääntyy nyt rauhallisempia lukuja kohti. Istuimme keskustelemaan Roofin kiinteistönvälittäjien kanssa asuntokaupan nykytilanteesta sekä tulevaisuuden näkymistä. 

Asuntokauppa muutoksessa 

Yli 30 vuotta alalla toiminut konkari Sakari Ikonen on seurannut asuntomarkkinoita tiiviisti vuosien ajan, mutta erityisellä tarkkuudella tänä syksynä. ”Tällä hetkellä hankala tilanne ajaa hintatasoa alaspäin: tarjontaa löytyy mutta ostajat puuttuvat”, kertoo Sakari. Syitä on monia talouden epävarmuudesta taantuman epäilyksiin, joka jarruttaa investointeja. 

Myös suuret pankit ovat myöntäneet vähemmän asuntolainoja, jolloin monen ostajan asunnon osto aikeet ovat tyssänneet lainaneuvotteluihin. ”Tällä on ollut selvä vaikutus markkinaan”, selittää Sakari.

Vetovoimaa Helsingin ulkopuolella 

Roofin välittäjä Mira Järvinen on kiinteistökaupan asiantuntija, joka toimii pääkaupunkiseudulla sekä kotikulmillaan Vihdissä. Hän on viime vuosina laittanut merkille ostajien muuttuneet tarpeet asumisen suhteen, sillä monien asumiskuviot muuttuivat täysin koronapandemian aikana, kun toimisto siirtyi konttorilta olohuoneeseen. Tällöin muuttoliikenne teki täyskäännöksen poispäin kaupunkien keskustoista, ja monet suuntasivat kohti kehyskuntia suurempien neliömäärien perässä. 

”Ei myöskään sovi unohtaa, että samalla summalla saa jo pienen matkan päästä paljon modernimpaa ja laadukkaampaa asumista verrattuna tarjontaan keskustan tuntumasta”, kertoo Mira. Hän jatkaa: ”Vaikka pääkaupunkiseudulla ostajakunta on laajempi, on myös etätyömahdollisuuksien vakiintuessa veto kehyskunnille ja pois kaupunkien keskustoista yhä houkuttelevampi mahdollisuus.”. 

Alueellinen kasvu näkyy myös Helsingin alueen ulkopuolella. 

Viime vuoden aikana Roof LKV avasi toimipisteensä Tampereelle sekä Kymenlaaksoon Kouvolaan. Muun muassa Tampereella vetovoima on kasvanut entisestään ja Kymenlaakson toimisto on yltänyt onnistuneisiin tuloksiin vahvan alkuvuoden siivittämänä. 

Uuden asunnon tarve pitää pintansa ja energiatehokkaat ratkaisut kasvattavat suosiotaan

Vaikka tällä hetkellä osa kuluttajista saattaa lykätä suurempia investointeja, on myös aito kodinvaihdon tarve yhä läsnä. 

Korkojen ja energiahintojen noustessa investointeja mietitään tarkasti, mutta tietynlaiset kodit menevät yhä hyvin kaupaksi. 

”Esimerkiksi alle 300 000 € maksavat kodit löytävät usein nopeasti ottajansa, sillä potentiaalisia ostajia on suuri määrä. Kun hinta taas nousee korkealle miljoonaluokkaan, on ostajakunnalla vakaampi talous. Tällöin vaihteleva korkotaso ei ole yhtä suuri este kauppojen toteutumiselle.” kertoo myyntineuvottelijamme Eija Kanniainen-Ikonen. Uransa aikana Eija on toiminut välittäjänä pääkaupunkiseudun alueella ja ennen siirtymistä välitysalalle hän toteutti remontteja satoihin suomalaiskoteihin, yhdessä huippusisustussuunnittelijoiden kanssa. 

Uutta kotia ostaessa moni asia ratkaisee. Erityisesti nyt kun elinkustannukset nousevat monet lykkäävät suurempia investointeja ja valitsevat muuton sijaan remontin, jolla luoda omasta kodista toimivampi. Remonttien kustannukset ovat kuitenkin nousseet muiden kulujen mukana ja siksi investointi on aina mitoitettava oikein hintaan nähden.

”Remonttia aloittaessa kannattaa aina miettiä: miksi? Pienellä, tee-se-itse- pintaremontilla asunnon arvo ei juurikaan nouse ja liian suuri investointi on taas ylimitoitettua.” neuvoo Eija. 

Vaikka markkina on rauhoittunut, kysyntä yhä riippuu kodinvaihdon tarpeesta, jossa asunnon koolla, sijainnilla ja kunnolla on väliä. Jos koti on väärällä paikalla tai neliöt käyvät liian ahtaiksi, voi siihen harvoin vaikuttaa remontilla. Hyvä suunnittelu ja laadukas toteutus ovat tärkeitä, sillä väärissä asioissa ei kannata säästää. ”Hätiköidyt ratkaisut eivät koskaan ole kestäviä valintoja.” tiivistää Eija. 

Tarjonta suurta ja hinnoittelu suurennuslasin alla

Rauhallisessa markkinassa hinnoittelu on yksi tärkeimpiä huomioitavia seikkoja, kertovat välittäjät. Tarjonnan kasvaessa markkinatilanne kallistuu ostajien eduksi ja ajantasainen hinnoittelu on suurennuslasin alla.

Kun kysyntä ja tarjonta eivät täysin kohtaa, on asunnon ostajilla suuri määrä valinnan varaa. Siksi hinnoittelu ratkaisee mihin vaihtoehtoon päädytään. Tämä on hintapeliä nyt.

– Sakari Ikonen 

Tilastoja tutkiessa käy ilmi, että tällä hetkellä olemme palaamassa ennen koronaa vallinneeseen markkinaan. ”Viimeisen vuoden sisäistä hintatasoa vertaillessa lasku on huomattava, mutta pidemmällä aikavälillä asuntojen hinnat ovat yhä pitäneet pintansa. Poikkeuksellisiin koronavuosiin vertaaminen luo epärealistisen kuvan asuntomarkkinasta.” muistuttaa Mira. 

Nyt myös sijoittajien luopuessa kompakteista kaupunkiasunnoistaan, on monella ensiasunnon ostajalla tilaisuus löytää harvoin tarjolla oleva yksiö tai kaksio.

Roofin asiantuntijat katsovat tulevaisuuteen positiivisin mielin, sillä palautuminen on varmaa, vaikkakin myönnettävästi hidasta.

Oikein hinnoiteltu kohde laadukkailla myyntikuvilla herättää yhä mielenkiintoa ja varovaisen optimistisia ennusteita esitetään.

Lue edellinen Experts-jakso asuntokaupan digitalisaatiosta!

Artikkelin kuvat: Nick Tulinen, Iida Mäenpää


Edellinen

Opas huoneistotietojärjestelmään

Tiesitkö, että asunto-osakkeet siirtyvät sähköiseen muotoon? Asunto-osakkeet ovat perinteisesti olleet paperisessa muodossa, mutta vuonna 2019…

Seuraava

Ensiasunnon ostajalle – miten asuntokauppa etenee?

Oman ensimmäisen asunnon ostaminen on jännittävä kokemus ja sen todella huomaa, kun juuri se oikea…