Ullanlinna

Ohjaaja ja valokuvaaja Viivi Huuskan Ullanlinna – tervetuloa Ullanlinnan Roof Hoodsiin®

Ohjaaja ja valokuvaaja Viivi Huuskan Ullanlinna on täynnä ikonisia pakopaikkoja luovan työn vastapainoksi. Kompakti Ullanlinna on helppo ja kulturelli paikka asua – läheltä löytyvät lempiravintolat, ystävät ja merellinen Kaivopuisto.

Alkusyksystä Ullanlinnan klassikkoravintola Sea Horseen astuu sisään nälkäisenä saapuva Viivi. Perinteisen pyttipannun ja alkoholittoman oluen ääreltä on hyvä aloittaa kierros.

”Asuinalueena Ullanlinna on upea. Kallis, mutta ihana. Alun perin mietin, kuulunko tänne ja viihdynkö näin rauhallisessa paikassa, mutta suosittelen kyllä lämpimästi. Rauha on mulle täällä rakas juttu, samoin kuin nämä omat kantispaikat. Säpinää voisi silti olla enemmän, klubeja. Ennen Andy McCoy seikkaili täälläpäin, ja Andya kaipaan kyllä takaisin… Onko kellään numeroa?”

Ullanlinnasta löytyy erilaisia tunnelmia

Luovaa työtä tekevälle Viiville omat kantapaikat toimivat suojaisina pakopaikkoina, ajan ulkopuolella olevina pesinä. Hyvä esimerkki onkin vuonna 1934 ovensa avannut Sea Horse, jossa vallitsee kaurismäkeläinen ajattomuus. Ylipäänsä Viivi rakastaa Ullanlinnassa sitä, että tarjolla on erilaisia tunnelmia ja energioita.

”Tuntuu, että näissä paikoissa saan hengittää vapaasti. Sea Horse on paikkana sellainen, jossa inspiroidun myös ihmisistä. Mun tekeminen ja se kuka olen… Se inspiroituu rososta.”

Chicisti vauraasta Ullanlinnasta löytyi oma, pyhä koti

Asuinalueena Ullanlinna henkii vaurautta. Alueelta löytyy Viivin mukaan paljon kivoja putiikkeja ja ravintoloita sekä kansainvälistäkin fiilistä, jota voisi verrata esimerkiksi oman poikaystävän kotikaupunkiin Kööpenhaminaan.

”Mun poikaystävää on kyllä raahattu ympäri Ullanlinnaa. Hän viihtyy täällä myös, vaikka tämä onkin alueena hänen mukaansa aika chic tai posh.”

Pitkään veljensä, taiteilija Cristal Snow’n eli Tapio Huuskan kanssa taiteilijayhteisasumismuodossa viihtynyt Viivi on nyt asunut muutamia vuosia itsekseen. Oma koti on Viiville tärkeä ja pyhä paikka – ja unelmien koti löytyi itse asiassa Roofin avulla.

”Tapion kanssa tehtiin asioita pitkään paljon yhdessä, ja myös asuttiin. Nyt kun olen saanut vihdoin sen napanuoran katkaistua – en tosin kovin pitkää korttelinväliä – mulle on tosi tärkeää, että mun koti on rauhallinen ja ihana. Että oikeasti haluan olla siellä ja tehdä siellä myös duunia. Valitsen tosi tarkkaan, ketä kotiini päästään. Tosi harvoin päästään ketään.”

Tervetullut olo syntyy omista paikoista ja ystävistä  

Koronan aikana Viivi ja lähellä asuvat ystävät tapasivat toisiaan ravintoloiden sijaan toistensa kotona, ja uusi tapa syvensi ystävyyssuhteita. Käymme karkkiostoksilla Ullanlinnan Alepassa, jossa Viivi käy erityisen ystävällisen henkilökunnan lisäksi siksi, että kapeilla käytävillä törmää usein spontaanisti tuttuihin. Alepasta matka jatkuu Pontukseen.

”Pontus on ihana. Tänne tulen frendien kanssa useimmiten after workille tai safkaamaan, ja tämä on myös sellainen turvapaikka, jossa on tosi hyvä energia. Ylipäänsä Pontus on tosi vaivaton mesta, jossa on aina hyvä ruoka. Tänne on tervetullut aina.”

Muista lähiravintoloista Viivi valitsee suosikeikseen venäläistä ruokakulttuuria edustavan Saslikin.

”Saslikissa meillä on ollut näitä kabinetti-iltoja. Siellä saa rauhassa rällätä, ja safka on tosi hyvä: siinä yhdistyvät venäläisen ruoan ja kulttuurin tuoma tietty roso. Tykkään hirveän paljon venäläisestä makumaailmasta, johon kuuluvat blinit ja muut. Ja vodka on kiva, sellaisena lisänä. Loosseista löytyy myös sellainen nappi, josta painamalla paikalle saa tarjoilijan. Saslik best.”

Meri auttaa nollaamaan

Aivan Helsinginniemen kärjessä meren rannalla sijaitseva Kaivopuisto on Helsingin vanhimpia, rakastetuimpia sekä tunnetuimpia asuinalueita, josta löytyy lisäksi suurlähetystöjä ja vanha huvila-alue. Viiville Kaivari on tärkeä nollaamisen kannalta.

”Olen koko lapsuuteni elänyt veden äärellä. Isäni on merimies, ja aina sanonut, että pitää olla vettä lähellä. On kaunista ja ihanaa, että Ullanlinnasta pääsee tosi nopeasti Kaivariin. Kaivarin etusaarissa pääsee eräänlaiseen Muumi- tai Myrskyluodon Maija -simulaattoriin. Totta kai hyviä muistoja liittyy myös vappujuhliin ja Prideen – on päässyt bailaamaan glittereissä omaan lähipuistoon.”

Kierros päätetään Kaivarin kupeessa sijaitsevalle satama-alueelle, jossa otetaan viimeiset kuvat. Kiitos Viivi, että näytit meille Ullanlinnaa!

SEA HORSE

Sea Horse, tuttujen kesken Sikala, on Ullanlinnan ikonisimpia ravintoloita ja pala suomalaista ravintolahistoriaa. Vuonna 1934 ovensa avannut klassikko tarjoaa rehdin suomalaista ruokaa, ja suosituimpiin annoksiin lukeutuvatkin esimerkiksi silakat ja pyttipannu. Ravintolan poikkeuksellisen tunnelman takana on omistautunut henkilökunta ja persoonalliset asiakkaat – takaseinän legendaarisia merihevosia unohtamatta.

”Sea Horse on klassikko, ikoninen paikka ja omien darrapäivien vakkarimesta. Sikalassa on ajaton, kaurismäkeläinen tunnelma – tämä on rafla, jossa aika ja paikka unohtuvat kokonaan. Sea Horsen loossiin on ihanaa unohtua kavereiden kanssa, ja täällä törmää myös usein kiinnostaviin tyyppeihin.”

PONTUS

Pontusta voisi kuvailla neo-bistroksi ja fine casual -ravintolaksi, joka tarjoilee rennon herkullisia, huolella käsintehtyjä annoksia. KOM-ravintolan paikalle perustetun Pontuksen takana on HIM-bändin kosketinsoittajanakin tunnettu ravintoloitsija Antto Melasniemi, jonka meriitteihin lukeutuvat helsinkiläisten rakastamat ravintolat Kuurna, Ateljé Finne sekä Putte’s Bar and Pizza.

”Pontus on ihana paikka, jonne menen usein frendien kanssa after workille tai safkaamaan. Pontus on mulle turvapaikka, jossa on tosi hyvä energia ja ruoka. Pontukseen on tervetullut aina.”

SASLIK

Venäläistä ruokaa tarjoava ravintola Saslik on kasvanut 50 vuodessa ravintolasta instituutioksi, joka on yksi Suomen tunnetuimmista ravintoloista ja nähtävyys jo itsessään. Persoonallisesti sisustettu tila, vieraanvaraisuus ja laadukkaista raaka-aineista valmistetut herkut tarjoavat upeita elämyksiä kaikille aisteille.

”Saslikissa saa rauhassa rällätä. Sieltä löytyy mun rakastamaa venäläisen ruoan ja kulttuurin tuomaa rosoa, ja safka on tosi hyvä. Saslikiin on hyvä mennä juhlimaan kaveriporukalla. Siellä on loosseissa napit, joita painamalla saa tarjoilijan paikalle. Sellaista ajatonta, paljon kaikkia ihania trubaduurijuttuja ja musaa. Saslik best.”

KAIVOPUISTO

Ullanlinnan vieressä, meren rannalla sijaitseva Kaivopuisto on Helsingin vanhimpia, rakastetuimpia ja tunnetuimpia puistoja. Kaivopuisto on myös noin 500 asukkaan kaupunginosa, johon kuuluu puiston lisäksi vanha huvila-alue sekä lukuisia suurlähetystöjä. Kaivarin historia sai alkunsa 1830-luvulla, jolloin alueelle rakennettiin lähinnä hienoston käyttöön tarkoitettu kylpylä puistoineen. Nykyään Kaivari on koko pääkaupunkiseudun yhteinen ulkoilu-, tapahtuma- ja piknikpuisto, johon kerääntyy vappuna kymmeniä tuhansia ihmisiä – säällä kuin säällä.

”Kaivarissa kävelen paljon – siellä käyn nollaamassa itseäni. Kaivarin vieressä olevissa saarissa pääsee eräänlaiseen Muumi- tai Myrskyluodon Maija -simulaattoriin, joka on tosi ihanaa. Kesällä tulee oltua enemmän puiston puolella, jossa saa olla rauhassa. Kaivariin ei myöskään kyllästy. Tietysti vappuna tulee oltua siellä, ja Prideilla. On kiva päästä omaan lähipuistoon bailaamaan.

ALEPA

Alepan tuntevat kaikki. Ullanlinnan Alepa on pienehkö, ja kapeilla käytävillä voikin usein törmätä tuttuihin.

”Alepa on ihana siitä, että siellä on sairaan ihana henkilökunta. Osa myyjistä ollut siellä koko sen ajan, jonka olen asunut täällä. Ne auttavat aina, jos on jotain erityistä mielessä. Alepan pienillä ja intiimeillä käytävillä ei tiedä, kehen törmää. Usein frendeihin.”

Myydyt kohteet Ullanlinnassa (viim. 6kk)