Roof LKV puolivuosikatsaus H1/2023: konserni vakaalla pohjalla kannattavuuden kasvaessa

Roof LKV puolivuosikatsaus H1/2023: konserni vakaalla pohjalla kannattavuuden kasvaessa

Tänä vuonna asuntomarkkinat ovat ottaneet osumaa korkojen noustessa, asuntojen reaaliarvojen kääntyessä laskuun ja korkean inflaation rasittaessa kuluttajien ostovoimaa. Taloustilanne on näyttäytynyt kiinteistönvälitysalalla ostopäätösten jarrutteluna sekä pidentyneinä myyntiaikoina.

Vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta Roof LKV:n toiminta on vakaalla pohjalla.

Vuoden 2023 ensimmäisen puoliskon tullessa päätökseen Roofin välittäjien keskimyynnit ovat nousussa ja konsernin kannattavuus on kasvanut seitsemänkertaiseksi viime vuoteen verrattuna. 

Asuntokauppa palautuu haasteista huolimatta

Ekonomistit arvioivat markkinan palautuvan varoen, kun korkotaso jarruttaa etenkin isompien kaupunkien asuntokauppaa. Taloustilanne hellittää syksyn tullen ja asiantuntijat arvioivat 12 kuukauden Euriborin vakiintuvan 2–3 % tienoille alkukeväästä 2024.

”Markkinan piristymisen merkeistä huolimatta välitysalan pelikenttä tulee tiivistymään. Talouden ja asuntomarkkinan epävarmuuksien keskellä liiallinen paine voi ajaa välittäjät ahtaalle. Siksi olemme ottaneet Roofin hallituksen ja tukipalvelutiimien johdon kanssa konkreettisia toimia kehittyäksemme ja toteuttaaksemme tiimiemme parhaan edun.” kertoo Roof LKV:n toimitusjohtaja Niko Koivisto

Vuoden aikana Roof on tehnyt toimenpiteitä välittäjiemme riskien minimoimiseksi ja taloudellisen paineen lievittämiseksi. Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana olemme julkistaneet kaksiosaisen hinnoittelun assistentti- ja stailauspalveluissamme sekä lisänneet automaatiopalvelujemme toiminnallisuuksia. Lisäksi uudet vahvistukset assistentti- ja bookkaustiimeihimme ovat lisänneet joustavuutta sekä monipuolistaneet tukea työntekoon.

Roof LKV tulokset ylittävät markkinan odotukset

Keskittymällä tekijöihimme, konseptimme laadukkaaseen toteuttamiseen ja tiimien tiiviiseen yhteistyöhön Roof konsernin tulokset ovat pysyneet erinomaisella tasolla. 

Alkuvuoden aikana tehdyt toimet purivat ja huhti–toukokuussa koko organisaation liikevaihto kasvoi +21 % edelliseen vuoteen verrattuna. 

Roof on vahvistanut asemaansa kiinteistönvälitysalalla toiminnan kannattavuuden kasvaessa vuoden 2023 H1 aikana +673 % edellisen vuoden samaan ajanjaksoon verrattuna.

Roof konsernin välittäjien keskimyynnit ovat myös yhä kasvussa, vaikka H1 markkinatilanteessa kauppamäärät ovat kääntyneet lievään laskuun. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) ylläpitämässä hintaseurantapalvelun heinäkuisessa tiedotteessa raportoitiin myytyjen asuntojen määrän romahtaneen -35,6 % H1/2023 aikana edelliseen vuoteen verrattuna. Välittäjämäärän pysyessä samana Roof LKV:n kauppamäärät ovat laskeneet vain -14 % ja liikevaihto ainoastaan -8 %, todistaen konseptimme laadun vaimeammassakin markkinatilanteessa.

Välitysalan kipuillessa hiljenevien kauppamäärien kanssa Roof Tampere ja Roof Espoo toimistoissa trendi on ollut nousujohteinen. Vuoden 2023 ensimmäisen puoliskon aikana Tampereella tehtiin +15 % enemmän kauppaa ja Roof Espoossa kauppamäärät ovat kasvaneet +260 % vuoden takaisesta. 

Myös Roof vuokravälitys- ja huoneistohallinnointipalvelu ovat laajentuneet uusilla asiakkuuksilla. Vuokramarkkinoilla kilpailu kiristyy ja kysyntä laadukkaalle vuokrauskonseptille sekä täyden palvelun huoneistohallinnoille on kasvussa. 

Alkavassa syysmarkkinassa näkyy positiivisia merkkejä

”Yhteydenottopyynnöt, kyselyt sekä uusien toimeksiantojen määrät elokuussa ovat olleet selkeässä kasvussa, enteillen vilkasta syksyä.”, kuvailee Niko. 

Loppukesän positiivisemmat markkinaennusteet ovat saaneet sekä ostajat että myyjät liikkeelle asuntokauppojen merkeissä. Kevään odottelu on päättymässä, kun kuluttajat hiljalleen sopeutuvat nollakorkojen aikakauden päättymiseen. Suuren tarjonnan aikana ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän osaaminen ja verkostot korostuvat – ja rooli kaupan onnistumisessa kasvaa. 

Juuri nyt kohteen kuntoon sekä asumiskuluihin perehdytään yhä tarkemmin. Tämä lisää kysyntää hyvin pidetyille kiinteistöille sekä huoneistoille, joissa taloyhtiön talous on hyvässä tasapainossa.

Ensiasunnon ostajat hyötyvät yksiöiden ja kaupunkikaksioiden korkeasta tarjonnasta. Keskustojen ulkopuolella uudemmat sekä hyväkuntoiset asunnot ovat ylivoimaisesti suosituimpia lapsiperheiden joukossa. Loppuvuoden ennusteet osoittavat merkkejä neliöhintojen laskun tasaantumisesta.  

Vahvat näkymät syksyn tulevaan sesonkiin

Uusi vuodenaika tuo mukanaan uudet mahdollisuudet ja merkit positiivisemmasta markkinasta, kun korot ovat tasaantumaan päin. Roofin vahvat tulokset vuoden 2023 tilikauden ensimmäiseltä puoliskolta kertovat, että taloudellinen menestys voidaan saavuttaa oikeilla toimenpiteillä kiperämmässäkin markkinassa.

Lähteet: KVKL Hintaseurantapalvelu, www.hintaseurantapalvelu.fi, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto, 19.7.2023. Linkki tiedotteeseen (web)


Edellinen

Mitä huomioida kesämökin ostossa?

Kesä on vihdoin täällä, ja se tarkoittaa myös mökkeilyn kulta-aikaa. Kesämökin hankinta on monelle unelmien…

Seuraava

Varainsiirtovero laskee ja ensiasunnon ostajan verovapaus poistuu

Hallitus ehdottaa varainsiirtoveron alentamista ja ensiasunnon verovapaus tulee päättymään 1.1.2024. Mitä uusi lakimuutos tarkoittaa asunto-osakkeen,…