Kallio

Kimmo Helistö Roof Kallio

Persoonallinen ja värikäs Kallio – tervetuloa Kallion Roof Hoodsiin®

Saunalegenda Kimmo Helistö on Kallion vakiokasvoja. Sauna Arlaa pyörittävän Kimmon parikymmenvuotisen kalliolaistaipaleen aikana alue on kehittynyt elämäntäyteiseksi ja kysytyksi asuinalueeksi, jossa riittää kulttuuria ja monimuotoisuutta. Kimmon kierrokselle mahtui mukaan itseoikeutetusti Arla ja muut suosikkihoodsit – tervetuloa mukaan!

Kimmo tervehtii meitä lumisena aamuna Sauna Arlan edustalla. Kalliolaisen kerrostalon sisäpihalla sijaitsevalle perinteiselle korttelisaunalle johdattaa kaunis porttikäytävä seinämaalauksineen – päivä Kalliossa voi alkaa.

Roof Hoods Kallio asuinalue

Nuorten aikuisten värikäs asuinalue 

Saunomisen lisäksi kulttuurin, kuten musiikki-, leffa- ja tapahtumatuotantojen, parissa työskentelevän Kimmon mukaan Kallio on poikkeuksellisen omintakeinen ja monimuotoinen helsinkiläinen alue, josta löytyy erilaisia ihmisiä hipstereistä vanhuksiin, tavallisiin ihmisiin, tuttuihin ja tuntemattomiin eksentrikkoihin ja ulkomaalaisiin.  

”Kallio on avoin kaupunginosa, jos uskaltaa ottaa oman tilansa. Nuorta väkeä riittää, eikä Kallio ole vain normiheterovalkoisten aluetta; ihmisiä on joka sävyyn. Kun itse muutin tänne 90-luvulla, Kallio oli – muun Suomen ohella – vähän ahdistava ja harmaa paikka. Nykyisin täällä riittää elämää kaikenlaisten pikkuputiikkien, gallerioiden, kahviloiden, klubien ja ravintoloiden muodossa.”  

Asuinalueena Kimmo suosittelee Kalliota urbaaniin elämään tottuneille kielitaitoisille nuorehkoille aikuisille sekä keskimääräistä yhteisöllisempää kaupunkielämää hakeville kaupunkilaisille. Suurperheille Kallio ei Kimmon mukaan sovi, sillä asunnot ovat tyypillisesti pieniä ja lapsille voi olla vaikea löytää leikkipaikkoja. Perheiden asuinalueena toimii loistavasti Kallion kupeesta löytyvästä Vallilla.

Kulttuuria ja undergroundia

Monille kalliolaiselle kulttuuri on merkittävä osa elämää. Erilaisista keikoista ja klubeista voi nauttia viikon jokaisena päivänä – isoista show’sta vaihtoehto- ja poikkitaiteellisiin esityksiin. Kimmolle tärkeitä ovat Kalliosta löytyvät pienimuotoiset kulttuurisessiot ja underground-kulttuuri yleisestikin. 

”Vanhana punkkarina ja vastarinnan kiiskenä itseäni kiinnostaa isoja ja hienoja miljoonan arvoisia näyttelyitä enemmän joku outo elektroninen äänitaide, jota tehdään itsekseen gallerian nurkassa – vaikka kaikki taidemuodot ovatkin yhtä arvokkaita.” 

Kulttuurin monitoimimiehen omissa hankkeissa läsnä on ollut usein – ja ei niin yllättäen – sauna.

”Saunomisen ainutlaatuisuus valkeni itselleni New Yorkissa, jossa olin DJ Tixan kanssa pitämässä pop up -saunaa hotellin katolla. Jengi sekosi saunasta, sen ainutlaatuisuudesta ja alastomuudesta – joka on tietysti vähän jännittävää. Samalla kaikki oli kuitenkin tavattoman luonnollista ja asiakkaiden mielestä vilpittömän ihanaa. Silloin tajusin, että vau, millainen väylä sauna onkaan erilaisiin asioihin.”

Sauna Arlan matka 

1920-luvulla rakennettu, helsinkiläistä historiaa täynnä oleva Sauna Arla päätyi Kimmolle käänteiden kautta. Yhteinen tarina alkoi vuonna 2000, jolloin Kimmo päätti katsastaa kulttuurisaunana vuoden ajan toimineen Kotiharjun saunan sijaan sen toisen saunan.  

”Lintsasin töistä, kun sauna sattui olemaan hankalasti auki vain muutamana iltapäivänä viikossa. Arlan alakerrassa soitteli haitaria paikan omistaja Jorma – vähän ärsyyntyneenä rauhansa häiritsemisestä. Saunan lauteilla ainoana asiakkaana istuskellessani katselin kaurismäkeläistä interiööriä ja mietin, että jumalauta, pitääkö mun tääkin hoitaa.” 

Kimmo rakastui Arlaan ensisaunomisella ja tajusi, ettei saunanpitoon ole Jorman lopettaessa ryhtymässä kukaan.  

”Se oli unohtunutta hommaa ja Arla rapistunut paikka, jossa kävi vain tusinan verran vakioasiakkaita. Eri käänteiden jälkeen Arla tulikin itselleni. Vappuna 2006 lämmitin saunan esimmäistä kertaa itselleni ja kavereilleni, jonka jälkeen siivosin paikan, nostin pankista viimeiset rahat ykköskaljaa ja vichyä varten ja ryhdyin pitämään saunaa. Homma on toiminut: tämä on hieno sauna, hyvät löylyt ja nasta paikka.”

Tekijöiden ja taiteilijoiden Kallio

Arlalta matka jatkuu Black & White Recordsiin ja sieltä Rytmiin, kahvila Sävyyn ja Cyclandiin. Omiksi lempipaikoikseen Kimmo on valinnut paikkoja, jotka edustavat kalliolaista elinpiiriä ja tekemisen tapaa. Tsekkaa paikat alta – ja kiitos Kimmolle Kallion näyttämisestä! 

SAUNA ARLA

Stadia ja kaupunkikulttuuria puhtaimmillaan. Arlan sauna kerää yhteen ihmiset saunomaan, rentoutumaan ja viettämään yhteistä aikaa. Kaupungin legendaarisin yleinen sauna lämpenee keskiviikosta sunnuntaihin, ja muina päivinä saunatilat ovat vuokrattavissa yksityistilaisuuksiin. Arlan tavaramerkkinä ovat metalliset pesuämpärit, joihin sekoitetaan oma sopivan lämpöinen pesuvesi. Paikalla on sunnuntaisin myös perinteinen pesijä, joka saippuoi ja pesee kävijät päästä varpaisiin.

”Sauna Arla on merkittävä juttu monessa mielessä. Sotien jälkeen stadissa oli 150 yleistä saunaa, joista nykyisin jäljellä ovat enää Kotiharjun sauna ja Hämeentien varressa sijaitseva Hermannin sauna 50-luvulta. Saunojen katoaminen on suuri sääli: ennen niitä löytyi joka korttelista osana kansallista hygieniapolitiikkaa, kun pienistä asunnoista puuttui kuuma vesi ja peseytymismahdollisuudet. Sauna Arla on viimeisiä 20-luvun saunoja – on hienoa, että Arla on kokenut saunojen uuden tulemisen ja renessanssin.”

 

CYCLAND

Cycland on pyöräliike aivan Kallion vieressä sijaitsevan Alppilan sydämessä. Cycland huoltaa kaiken ikäisiä pyöriä sekä tarjoaa kattavan valikoiman varaosia. Cyclandissa pyöristä huolen pitää Anna, polkupyörämekaanikko ja pyöräharrastaja, joka työskenteli ennen oman liikkeensä perustamista yksivaihteisiin pyöriin erikoistuneessa kalliolaisessa Kumiluodissa. Cyclandissa Anna tarjoaa kauniita ja kestäviä pyöriä, huoltopalvelua ja huolella valittuja varaosia – lähellä sydäntä ovat lisäksi kaikenlaiset vanhemmat, etenkin teräsrunkoiset pyörät.

”Cycland on pieni polkupyöräpaja ja -liike, joka on itselleni tärkeä, koska en kiireisenä ihmisenä enää jaksa huoltaa pyöriäni. Polkupyöräily on kalliolaisille tärkeä osa liikkumista ja olemista, ja Kallion alueelta löytyy paljon fillariliikkeitä. Cycland on mielestäni hieno esimerkki persoonallisesta liikkeestä, jossa aiemmin Kumiluodissa työskennellyt Anna huoltaa pyöriä, myy uusia ja tuunaa vanhoista hipsterifillareita. Anna tekee työnsä suurella sydämellä, ja sen todellakin näkee.”

SÄVY

Sävy on kalliolaisten rakastama, kotoisa ja lämmintunnelmainen korttelikahvila sekä monien kahviinsa intohimoisesti suhtautuvien hifistelijöiden vakipaikka. Sävyn vahvuuksia ovat korkealaatuinen kahvi, asiantunteva henkilökunta, herkulliset leipomotuotteet ja leivät sekä kutsuva tila, jonne haluaa jäädä nautiskelemaan. Lisäksi kahvilassa on hyvä valikoima kahvipapuja ja kahvin valmistusvälineitä.  

”Asun lähistöllä ja olen aina ollut vähän elitistinen kahvinarkomaani; mieluummin erikoiskahvia kuin kansankahvia. Sävyssä on todella hyvä kahvilaatu, hyvänmakuiset kahvit ja paikkana se on lähimpänä Berliiniä, kuin mikään Kalliossa voisi olla: remonttia ei ole tehty liikaa, paikat on laitettu rennosti siisteiksi ja henkilökunta on nuorta ja monikansallista. Sävyssä on tosi kiva käydä aamuvarhaisella ottamassa kahvi tai sunnuntaina tsiigailemassa kirpputoritoimintaa vastapäisessä puistossa.” 

BLACK & WHITE RECORDS

Black and White Records on yli 35-vuotias äänilevyjen erikoiskauppa Hakaniemessä. Liikkeestä löytyy uniikki ja laaja, kaikki musiikin genret kattava käytettyjen levyjen kokoelma. Massiivisesta valikoimasta löytyy myös tuhansia uusia LP- ja CD-levyjä sekä keräilijöille tarpeellisia oheistuotteita.

”Musiikki on ollut itselleni elämässä aina se keskeisin asia. On vähän tragedia, ettei musta tullut muusikkoa – mutta tuli kuitenkin antaumuksellinen musiikin kuluttaja. Omasta mielestäni vinyylilevy on ollut aina korkeinta kulttuuria, ja levykaupat ovat vähän sellainen juttu, joita on olemassa aina vain vähemmän ja vähemmän. Kallion alueella on monta levykauppaa, ja totesin että itselleni tärkein on Black & White. Paljon levyjä, myös divaritoimintaa. Klassinen, hieno levykauppa.”

 

RYTMI

Hakaniemen torin kupeessa sijaitseva Rytmi on ollut osa kalliolaista katukuvaa vuosituhannen taitteesta lähtien. Rytmissä viihtyy laaja kirjo asiakkaita läppärityöläisistä, taiteilijoihin, vanhuksiin ja lapsiperheisiin, ohjelmassa laatuaikaa yksin tai ystävien kanssa oluen tai viinin, työn, joutilaisuuden, kahvin ja taiteen parissa. 

”Ravintola Rytmi on oma olohuoneeni, jossa saatan käydä päivittäin useita kertoja. Rytmi on ollut paikallaan jo parikymmentä vuotta, ollen osa Kallion keskiluokkaistumista; yhtäkkiä Kallioon tuli kahvila, josta saa hyvää kahvia ja jossa on hyvä eurooppalainen tunnelma. Rytmissä on aina hyvä tunnelma, olen päässyt soittamaan siellä myös dj:nä lempilevyjäni.”

Kohteet Kalliossa

Katso kaikki

Myydyt kohteet Kalliossa (viim. 6kk)