Itä-Helsinki

Asan Itä-Helsinki

ASAn Itä-Helsingissä kohtaavat vehreä luonto ja katukulttuuri

Miltä näyttää Itä-Helsinki pitkän linjan räplegenda Asan näkökulmasta? Nykyisin Tammisalossa perheensä kanssa asuva Asa lähti näyttämään Roofille idän helmet Roihuvuoresta Herttoniemeen. Mukaan mahtuu skeittipuisto, kulttuurikahvila, näköalapaikkoja ja kulinarismia. Tsekataan meno!

Tsekkaa myös Asan Roof Hoods® video alta.

Skeittipuistossa rullataan läpi päivän

Suurten, lehtevien puiden kätköstä paljastuu Herttoniemenrannan skedeparkki, joka on päivisin täynnä oman elämänsä skeittistaroja. Paikalle kävelee skeittilauta kädessään Asa, joka hyppää saman tien rampissa jo skuuttailevien pikkupoikien sekaan. Aamu idässä voi alkaa.

Hetken päästä ehdimme istua alas rampin viereen kuulemaan Asan mietteitä alueesta, joka oli Asan nuoruudessa vielä joutomaata.

”Skeittasimme täällä jo silloin, kuvasimme skeittileffoja ja paistoimme meren rannalla nuotiomakkaraa. Tämä skeittiparkki on suhteellisen uusi ja tosi hyvä – meri on lähellä ja tänne on helppo saapua. Aikuisten kannattaa tulla mestoille jo aamusta, jos haluaa skeitata ilman jonotusta.”

Itä-Helsingistä löytyy isompia skeittiparkkeja myös Vuosaaresta ja Kontulasta. Muutenkin ulkona on hyvä harrastaa ulkopunttisaleista purjehtimiseen – lähellä ovat sekä meri että laajat luonnonkauniit ulkoilualueet.

”Luonto on isossa roolissa Itä-Helsingissä. Myös itselleni luonnon läheisyys on tärkeää viihtymisen ja virkistäytymisen kannalta. Vuosaaresta avautuvat jo ihan oikeat metsät ja patikointipaikat, ja tutkittavaa riittää.”

Yhdessäolo on tärkeä osa omia hoodeja

Itä-Helsingissä lähes koko elämänsä asuneella Asalla riittää idäntuttuja niin räppäämiseen, ulkoiluun kuin oluen panemiseen. Elämänsä puolivälissäkin Asa kertoo olevansa eräänlainen aikuinen lapsi, jolle ajan viettäminen yhdessä perheen ja kaveripiirin kanssa on tärkeää.

”Kun joku paikka muodostuu kodiksi, se on sitten se koti. Olen asunut Itä-Helsingin lisäksi myös Lahdessa. Vaikka siellä on ollut siihen aikaan sänky, koti on silti pysynyt täällä. Minulle koti tarkoittaa kavereita ja kotoisaa olemisen tilaa, itse kodissa vietän aikaa oikeastaan mahdollisimman vähän. Tässä pätee vähän sama kuin musajutuissa: soittaminen on kivaa, mutta koska sitä soittaa yhdessä sen 45 minuuttia ja hengaa 15 tuntia, niin enemmän se on sitä olemista.”

Asa asuu itäisessä Helsingissä edelleen – Roihuvuori on vain vaihtunut Tammisaloon. Isommat paikkamuutokset tällä hetkellä jäissä myös lasten takia, joita Asalla on kaksi.

”Nyt kun on lapsia, niiden kaveripiiriä ei halua rikkoa. Eli täällä ollaan. Junnuille tekeminen ja harrastusmahdollisuudet ovat tärkeitä, ja täällä niitä on paljon.”

Tilaa uudelle ja kiinnostavalle rakentamiselle

Asan nuoruudessa Roihuvuoren kuuluisa vesitornin alue oli koko porukan leikkipaikka. Ylhäällä vietettiin aikaa ja katseltiin, kun vanhemmat jätkät taiteilivat graffiteja torniin. Torni on edelleen täynnä tuoreelta näyttäviä graffiteja, mutta Itä-Helsinki näyttää Asan silmiin nyt erilaiselta. Itä kehittyy kovaa vauhtia.

”Kyllähän noita uusia asuntoja nousee tänne tiuhaan tahtiin. Arvokkailla paikoilla olevaa joutomaata on vielä paljon jäljellä ja uskon, että tänne tulee niiden kautta vielä uutta, kiinnostavaa asuntorakentamista. Itse synnyin metron aikaan, ja sitä ennen Itä-Helsinki oli vielä peltoa. Esimerkiksi Itäkeskuksen tilalla olivat uutisjuontaja Peter Nymanin isän pellot, eli Nymanin pellot.”

Tyypillistä itähelsinkiläistä Asa ei osaa nimetä. Itä-stereotypiat antavat Asan mukaan kapean kuvan alueesta ja sen asukeista.

”Itä-helsinkiläisyyttä on ehkä medioissa pidetty aina vähän junttina, esillä ovat useimmiten ne muutamat Kontulan ja Itäkeskuksen sankarit. Paletti on kuitenkin täällä laaja, alueella asuu mukava kirjo sopivasti kotiseuturakkaita ihmisiä. Yhteisöllisyys elää ja hengittää: meillä vanhemmat porukat ovat alkaneet vetää nyt keskenään korismatseja

Kulttuuria tehdään idässä aidolla intohimolla

Asan Itä-Helsingin kierrosta olisi vaikea kuvitella ilman kulttuuria. Ajamme Hard Rock Housen ohi, josta löytyvät blues-, rock- ja jazz-liveklubit vetävät sisään kauempaakin saapuvia.

Kulttuuria löytyy myös lähistön kulttuurikahvila Roihuvuoren Riosta. Paikallisten suosikki täyttyy nopeasti heti avautumisensa jälkeen. Paikan päällä järjestetään paljon koko perheelle sopivia keikkoja, spoken word -tapahtumia ja muuta toimintaa. Rion edessä aukeaa vanhan ajan petankkikenttä.

”Petankkia pelasivat tällä kentällä vanhat ranskalaishenkiset fabut beigen värisissä piloteissaan jo vuonna -91. Täällä vaan ei juotu Pastista, vaan ihan tölkkikaljaa.”

Kierros Asan kanssa huipentuu Asan salaiselle kaljahuoneelle, jossa Asa panee olutta muutaman kaverinsa kanssa. Visiitti kaljahuoneelle on virkistävä lopetus rennolle päivälle aurinkoisessa Itä-Helsingissä.

Iso kiitos Asalle, kun näytit meille hoodisi!

Herttoniemenrannan skeittipuisto

Pienehkö, suhteellisen uusi skeittipuisto on sekä lasten että aikuisten suosiossa. Meren läheisyydessä sijaitsevassa betonirakenteisessa puistossa riittää vilinää aamusta lähtien.

”Nykyisin itselle jonkinlainen tukikohta. Meri-ilmaa on hyvä hengittää, tämä on Helsinkiä kauneimmillaan.”

Del Mar

Merinäköala, aitoja espanjalaisherkkuja – ja pari lasia täyteläistä viiniä. Ravintola Del Mar tarjoilee Herttoniemenrannassa hyvien kulkuyhteyksien päässä stadin kenties autenttisimpia paelloja, herkullisia kala-annoksia sekä kulttisuosioon nousseita pihvejä. Räppäri-Asan suosittelemaan Itä-Helsingin pikku- Espanjaan pääsee myös omalla veneellä, sillä laiturialue on suoraan ravintolan edessä. Bienvenidos!

”En ole näin hyvää safkaa saanut Espanjassakaan. Del Maria rakastavat esimerkiksi Rudi Rääväsuu ja Seksikäs Suklaa, samoin vanhan liiton futisvalmentaja Pasi Rautiainen. Oma suosikkini on Valencian salaatti. Maun takana on tilkka Pernod-viinaa ja kahdesta appelsiinista puristettu mehu.”

Marjaniemen uimaranta

Marjaniemen sydämestä löytyy todellinen merellisen Helsingin helmi; Marjaniemenranta. Kaunis ja vehreä Marjaniemi sijaitsee Strömssinlahden ja Vartiokylänlahden rannalla, ja rantaa ympäröivät upeat talot.

”Täällä on kyllä tullut eniten polskittua nuoruudessani. Talvisin Marjanniemenrannasta löytyy avanto, samoin kuin Herttoniemenrannastakin.”

Etko Brewingin

Roihuvuoren kirsikkapuiston läheisyydessä sijaitsee yksi Helsingin kiinnostavimmista pienpanimoista, Etko Brewing. Vaikka kolmen kaveruksen vuonna 2017 perustama panimo sai alkunsa töölöläisen kerrostalon kylpyhuoneessa, on Etko vuosien myötä löytänyt tiensä keskelle Roihuvuoren teollisuusaluetta. Laadukkaat oluet valmistetaan parhaista mahdollisista raaka-aineista, inspiraatio taas haetaan matkailusta, musiikista, designista sekä ruoasta. Lopputuloksena on huippulaatuista, käsintehtyä, tuoretta ja erityisen maistuvaa bisseä.

”Etko panee oluita oman kaljahuoneeni naapurissa. Nämä töölöläiset kaverit ovat lähteneet tekemään rohkeasti uutta kaljasukupolven aaltoa eli esimerkiksi Neipaa ja Souria. Homma on lähtenyt hyvin liikkeelle – Etkon tuotteita löytyy nykyisin melkein jokaisesta Itä-Helsingin kaupasta.”

Hard Rock House

Hard Rock House on koko Itä-Helsingin ja Roihuvuoren todellinen helmi. Liveklubi on kovalla työllä ja intohimoisella suhteella musiikkiin kasvanut pienestä pubista aidoksi rock- ja bluespainotteiseksi musiikkiklubiksi ja paikallisten olohuoneeksi. HRH:ssa esiintyy huippuluokan artisteja sekä yhtyeitä viikko toisensa jälkeen ja vahvaa liveklubiperinnettä edustavat muun muassa Voodoo Jazz Club, Sunday Night Music Club, Live Thursdays ja Summer Sunday Jazz live- illat. Hard Rock Housen taiteellisena johtajana toimii Pauli Lyytinen ja uuden soundin iltoja isännöi J. Karjalaisen legendaarisena rumpalina tunnettu Janne Haavisto.

”Täällä voi kuulla sellaista oikeaa musiikkia, joka ei muuten välttämättä löydä esiintymispaikkoja – rockista jazziin ja bluesiin. Laadukas ja laaja tarjonta.”

Roihuvuoren Rio

Roihuvuoren Rio on kahvila, jolla on erityinen paikka monien paikallisten sydämessä. Roihikalaisten rakastama olohuone ja kulttuurikuppila sijaitsee alueelle tyypillisen 50-luvun talon kivijalassa. Kahvin ja pullan lisäksi Rio tarjoilee aimo annoksen kaupunkikulttuuria jo perinteeksi muodostuneen Peukkufestin muodossa.

”Hyvät safkat ja parhaat tsufet – täällä tulee poikettua paljon. Myös tapahtumia riittää, ja ne ovat kaikille auki. Esimerkiksi lasten kanssa on kiva tulla katsomaan keikkoja.”

Kirsikkapuisto

Suomen suurin kirsikkapuupuisto sijaitsee aivan Roihuvuoren vesitornin juurella japanilaistyylisen puutarhan yhteydessä. Kirsikkapuisto sai alkunsa vuonna 2007, kun Helsingissä asuvat japanilaiset perheet ja Helsingin japanilaisyritykset lahjoittivat helsinkiläisille kirsikkapuita hanami-juhlan pitämistä varten. Yhteisvoimin kasaan saatiin 152 Prunus sargentii -kirsikkapuuta, jonka jälkeen puuston määrä on edelleen kasvanut. Japanilaistyylinen puutarha on yksi Itä-Helsingin rakastetuimmista nähtävyyksistä, erityisesti toukokuussa kirsikkapuiden kukkiessa.

”Puisto on hyvin istutettu ja tosi mukava paikka viettää aikaa – täällä myös kirsikkapuut tuntuvat kukoistavan erityisen hyvin.”

Kohteet Itä-Helsingissä

Katso kaikki

Hintojen kehitys Itä-Helsingissä.

€/m2 700 1 400 2 200 2 900 3 600 4 300 kpl 0 20 50 70 100 120 9 9 3 397 3 397 4 276 4 276 2017 18 18 3 363 3 363 3 496 3 496 2018 50 50 3 488 3 488 3 632 3 632 2019 73 73 3 660 3 660 3 448 3 448 2020 117 117 3 897 3 897 4 076 4 076 2021 Myymämme hinnat Alueen keskineliohinta Myymämme kohteet

Myydyt kohteet Itä-Helsingissä (viim. 6kk)