Opas huoneistotietojärjestelmään

Opas huoneistotietojärjestelmään

Tiesitkö, että asunto-osakkeet siirtyvät sähköiseen muotoon?

Asunto-osakkeet ovat perinteisesti olleet paperisessa muodossa, mutta vuonna 2019 käyttöönotettu sähköinen huoneistotietojärjestelmä tulee sisältämään kaikkien osakehuoneistojen tiedot vuoden 2023 loppuun mennessä.

Tällöin sähköinen rekisteri tulee korvaamaan paperiset osakekirjat ja asuntokaupat voidaan toteuttaa täysin sähköisesti.

Mikä on huoneistotietojärjestelmä?

Sähköinen huoneistotietojärjestelmä yhdistää asunto-osakkeiden tiedot ja omistajamerkinnät sähköiseen rekisteriin.

Maanmittauslaitoksen mukaan uusi sähköinen järjestelmä tulee parantamaan tietojen saatavuutta ja luotettavuutta, sillä tiedot taloyhtiön omistuksista, panttauksista ja mahdollisista rajoituksista ovat nopeasti löydettävissä. 

Kattava tietokanta tulee myös helpottamaan pankkiasiointia, isännöitsijöiden tehtäviä ja asunnonvaihtoa, kun asiakirjat ovat keskitetysti saatavilla yhdestä osoitteesta. 

Taloyhtiön isännöitsijän tai yhtiön hallituksen valtuuttaman henkilön tulee siirtää osakasluettelo huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä Maanmittauslaitoksen siirtopalvelussa.

Kun osakasluettelot siirretään järjestelmään, on jokaisen osakkeenomistajan haettava osakehuoneistonsa rekisteröintiä kymmenen vuoden sisällä luettelon siirrosta. Asunnon omistaja suorittaa rekisteröinnin Maanmittauslaitoksen palvelussa, jonka jälkeen paperinen osakekirja mitätöidään.

Mikäli osakekirja on pankissa lainan vakuutena, voi pankki hakea rekisteröinnin osakkeenomistajan puolesta.

Vuonna 2019 tai sen jälkeen perustetut asunto-osakeyhtiöt ovat automaattisesti osana sähköistä huoneistotietojärjestelmää. Jos olet ostanut uuden kodin, jonka osakasluettelo on jo osana huoneistotietojärjestelmää, on sinun asuntosi uutena omistajana ilmoitettava omistuksesi Maanmittauslaitokselle kahden kuukauden kuluessa kaupanteosta.

Artikkelin kuvat: Nick Tulinen

Lähteet:

www.maanmittauslaitos.fi/huoneistotietojarjestelma

www.osakehuoneistorekisteri.fi/taustatietoa

www.isannointiliitto.fi


Edellinen

Mikä on digitaalinen asuntokauppa ja DIAS?

Sähköinen asiointi on usealle meistä arkipäivää ja se näkyy myös asuntokaupoilla. Digitaalinen asuntokauppa on yleistynyt…

Seuraava

Roof asiantuntijoiden markkinakatsaus

Roof Experts sarjassa välittäjämme kertovat alan mielenkiintoisista aiheista sekä ajankohtaisuuksista.