Mikä on digitaalinen asuntokauppa ja DIAS?

Mikä on digitaalinen asuntokauppa ja DIAS?

Sähköinen asiointi on usealle meistä arkipäivää ja se näkyy myös asuntokaupoilla.

Digitaalinen asuntokauppa on yleistynyt viime vuosina voimakkaasti ja kehittynyt yhä suositummaksi tavaksi ostaa tai myydä asunto. Uuden ajan palvelualustat, kuten DIAS, mahdollistavat kaupankäynnin verkon välityksellä.

Mikä on digitaalinen asuntokauppa?  

Digitaalinen asuntokauppa tarkoittaa sitä, että asuntokaupan vaiheet hoidetaan sähköisesti. 

Asuntokaupan digitalisaatio tarjoaa monia hyötyjä niin ostajille kuin myyjille. Prosessien virtaviivaistuessa asunto-osakkeen tai kiinteistön myynti on etenkin joustavampaa, nopeampaa ja helpompaa kuin koskaan ennen. 

Erityisesti sähköinen huoneistotietojärjestelmä, jossa asunto-osakkeet siirtyvät sähköiseen muotoon digitalisoi asunnonvaihtoa ja tekee asuntokaupoista vielä sujuvamman prosessin kuin ennen.

Roofin kautta asuntokaupan vaiheet voidaan helposti toteuttaa digitaalisesti, asunnon etäarvioinnista itse kaupantekoon asti. Modernit myyntityökalumme, kuten asunnon 3D-virtuaaliesittelyt, antavat asunnostasi tarkan kokonaiskuvan kiihdyttäen myyntiä.

DIASin kautta tehdyt asuntokaupat on usein mahdollista toteuttaa nopeammin kuin pankissa paikan päällä asioidessa ja tällä on suuri vaikutus kaupantekotavan valintaan.

Perinteisille kauppatilaisuuksille pankissa on yhä kysyntää, mutta suuri osa asunnon ostajista ja myyjistä suosivat DIAS-kauppoja juuri siksi, että asuntokauppa voidaan suorittaa nopeasti ja turvallisesti omasta kodista tai vaikkapa lomamatkoilta käsin.

Kuitenkin on muistettava, että jokaisen kaupan kesto riippuu monen yksittäisen tekijän summasta.  

Miten DIAS-kauppa etenee? 

Asunto-osakkeen DIAS-kauppa voidaan käynnistää kiinteistönvälittäjän toimesta, kun kaupan ehdot ovat sovittuna jokaisen osapuolen kanssa ja kauppakirja on valmis allekirjoitettavaksi.

Kun kauppa on lähetetty DIASiin, aloittavat pankit kaupan valmistelun. Kauppa etenee myyjän ja ostajan allekirjoituksilla, kun pankki on tarkastanut kaupan edellytyksien olevan kunnossa. 

Kaupan osapuolet valtuuttavat pankkinsa maksujen toteuttamiseen ja osakekirjojen siirtämiseen. Myyjän pankki laatii osakekirjaan siirtomerkinnän, skannaa sen DIAS-palveluun ja lähettää sen ostajan pankkiin.

Varainsiirtovero on ilmoitettava verohallinnolle viimeistään 7 päivän sisällä kauppakirjan allekirjoittamisesta. Kiinteistönvälittäjä tekee ilmoituksen varainsiirtoveron maksusta ja ilmoittaa isännöitsijä tarpeelliset dokumentit. Enää jäljelle jää osakekirjan vastaanottaminen, jolloin kauppa on valmis! 

Voiko kiinteistökaupan toteuttaa myös DIASin kautta?

Kyllä voi!

Kiinteistön DIAS-kauppa seuraa miltei samaa, edellä mainittua kaavaa. Kiinteistökaupassa on kuitenkin huomioitava allekirjoitukset myös Maanmittauslaitoksen Kiinteistönvaihdannan palvelussa, jonka jälkeen maksut voidaan suorittaa.

DIAS-kiinteistökauppa on valmis, kun verottajalle on tehty ilmoitus varainsiirtoverosta ja Maanmittauslaitos on ratkaissut lainhuudon ilmoituksen perusteella.

Sähköiset palvelut modernisoivat asuntokauppaa

Roofin missiona on tarjota modernia, hyvän palvelun välitystoimintaa, jolloin myös asuntokaupan toteuttaminen digitaalisesti on tärkeässä osassa palvelukokonaisuuttamme.

Asuntokaupan ottaessa harppauksia eteenpäin myös me kehitämme toimintaamme vastataksemme nykypäivän asunnon ostajien ja myyjien toiveisiin.

Roof on mukana DIAS-palvelussa välitysliikkeenä ja kiinteistönvälittäjämme palvelevat sinua myös digitaalisilla asuntokaupoilla. 

Tutustu välittäjiimme! 

Artikkelin kuvat: Nick Tulinen

Lähde: www.dias.fi


Edellinen

Vastuullinen välitystyö osana Roofin toimintaa

Nykypäivän yritystoiminnassa vastuullisuus nousee yhä tärkeimmäksi kriteeriksi. Tämä on erityisen totta kiinteistönvälitysalalla, jossa luottamus ja…

Seuraava

Opas huoneistotietojärjestelmään

Tiesitkö, että asunto-osakkeet siirtyvät sähköiseen muotoon? Asunto-osakkeet ovat perinteisesti olleet paperisessa muodossa, mutta vuonna 2019…