Ostajalle

Kiinteistönvälitys, kiinteistönvälittäjä Vantaa

Ensimmäinen oma koti

Ensimmäisen asunnon ostaminen on yksi elämän isoista päätöksistä. Innostuksen lisäksi ostoon liittyy usein myös kysymyksiä ja siksi kokosimme alle käytännön vinkit ensiasunnon ostamisesta haaveileville. Kysy meiltä myös rohkeasti lisää - olemme tukenasi.

Vinkit ensiasunnon ostajille

1. Perusta ASP-tili ajoissa ja ryhdy tallentamaan sinne rahaa. ASP-tilille voi säästää nykyisin 39-vuotiaaksi asti. Pankit myöntävät ASP-säästäjille yleisesti ottaen 90 % lainaa asunnon hankintaa varten.

2. Kartoita oma taloustilanteesi. Laske, kuinka paljon tienaat ja kuinka paljon kulutat kuukaudessa. Onko menojasi mahdollista pienentää joiltain osin? Kartoituksen perusteella tiedät, kuinka paljon asuntolainaa voit kuukaudessa maksaa.

3. Välty asunnon ostamiseen liittyvän varainsiirtoveron maksamiselta. Jos esimerkiksi olette pariskuntana ostamassa asuntoa, voitte jakaa asunnon omistuksen siten, että toinen omistaa 51 % ja toinen 49 %. Tällöin yli 50 % omistava henkilö välttyy varainsiirtoveron maksamiselta. Koska seuraava asunto on yleensä hintavampi, etu on hyvä pitää takataskussa toisella. Kiinteistöistä, kuten omakotitalosta, verohyöty on tänä päivänä 4 prosenttia.

4. Selvitä, mitä perusparannusremontteja asuntoon tai taloyhtiöön on tehty ja mitä seuraavaksi on vuorossa. Jos 60- tai 70-luvulla rakennettuun asuntoon ei ole tehty putkiremonttia, se joudutaan todennäköisesti tekemään tulevien vuosien aikana, vaikka sitä ei olisikaan kirjattu asunnon tietoihin. Putkiremonttien kustannukset saattavat nousta yllättävän korkeiksi.

5. Kiinnitä huomiota hoitovastikkeen määrään. Mikäli määrät ovat asuinalueeseesi nähden pieniä, selvitä miksi näin on. Asunto-osakeyhtiöllä saattaa olla liiketiloja ja sitä kautta vuokratuloja, tai yhtiön hoitovastike on saattanut jäädä laahaamaan ja siihen voi olla odotettavissa korotusta tai hoitolainaa. PK-seudulla hoitovastikkeen keskimääräinen neliöhinta on 4 – 4,5 €/m2/kk.

6. Tarkista, onko asunto-osakeyhtiöllä muuta omaisuutta. Omaisuutta voivat olla esimerkiksi rakennusoikeus talon ullakkotiloihin tai yhtiön omistamat asuinhuonestot.

7. Mieti asunnon jälleenmyyntiarvoa. Hyvällä sijainnilla, kehittyvällä asuinalueella ja kattavien kulkuyhteyksien varrella sijaitseva asunto on yleisesti ottaen helpommin myytävä asunto ja todennäköisemmin nostaa vuosien aikana arvoa. Jälleenmyyntiä helpottaa lisäksi avokeittiö, lasitettu parveke ja se, että asunto on muuttovalmis.

8. Uudiskohteissa kerros vaikuttaa suoraan hintaan – ylimmät kerrokset ovat arvokkaampia. Käytetyissä asunnoissa kerroksen vaikutus hintaan riippuu usein siitä, onko asunto-osakeyhtiössä hissiä vai ei. Hissitön kolmannen kerroksen kolmio ei ole esimerkiksi perheellisille kiinnostavin vaihtoehto.

Toivottavasti vinkeistämme oli apua! Autamme mielellämme, mikäli toivot tukea tai lisätietoja ensimmäisen asunnon ostamista varten. 

Ota yhteyttä!

Kysymyksiä ensimmäisen
asunnon ostamisesta? Varaa
tapaaminen tai kerro meille,
miten voimme auttaa
unelmakotisi ostamisessa.