Ensiasunnon ostajalle – miten asuntokauppa etenee?
Ensiasunnon ostajalle – miten asuntokauppa etenee?
Oman ensimmäisen asunnon ostaminen on jännittävä kokemus ja sen todella huomaa, kun juuri se oikea koti tulee vastaan.
Ensiasunnon ostajalla on monta etua markkinoilla ja kun oman kodin ostaminen on ajankohtaista, on hyvä olla perehtynyt asuntokaupan prosessiin jo ennen kauppoja. Lue alta, miten asuntokauppa etenee!
Kaikki lähtee oman taloustilanteen kartoittamisesta
Aloita selvittämällä oma taloustilanteesi, jossa käyt läpi kuukausittaiset tulosi, menosi ja säästösi. Näin voit olla varma, että asunto sopii budjettiisi ja on sinulle taloudellisesti sopiva vaihtoehto.
Muista, että ensikodin ostajana hyödyt myös monista eduista, kuten valtion takaamasta ASP-lainasta ja varainsiirtoverovapaudesta.
Löydä unelmakotisi sieltä, mistä muut eivät etsi
Asuntokaupoille suunnatessa alan ammattilaisen osaaminen ja kontaktiverkosto on korvaamaton apu.
Kun teet ostotoimeksiannon Roofin kanssa, etsimme sinulle vaatimustesi mukaisen kodin, josta olet aina haaveillut. Ostotoimeksiannon avulla pääset tutustumaan laajempaan asuntovalikoimaan ja esimerkiksi koteihin, jotka ovat hiljaisessa myynnissä.
Perehdy hyvin asuntoon sekä taloyhtiöön
Kun olet löytänyt unelmiesi kodin, on hyvä tutustua taloyhtiön paperitöihin tarkasti.
Käy läpi muun muassa isännöitsijätodistus, korjaussuunnitelma ja taloyhtiön tilinpäätös välittäjäsi kanssa, sillä dokumentit kertovat huoneiston ja taloyhtiön kunnosta sekä yhtiön maksuvalmiudesta.
On tärkeää selvittää ainakin seuraavat asiat ennen ostotarjouksen jättämistä:
Mitä korjauksia taloyhtiössä on tehty vuosien varrella? Mitä korjauksia on vielä edessä?
Korjaustyöt ja remontit vaikuttavat asumisen kuluihin, joten on tärkeää tietää tehdyt ja suunnitellut korjaukset.
Minkälainen on yhtiön taloudellinen tilanne?
Onko taloyhtiöllä paljon lainaa tai tuloja? Miksi? On hyvä tutustua yhtiön tilanteeseen tarkasti, jotta tiedät, onko sen taloudellinen tilanne vakaa.
Onko taloyhtiön osakkeenomistajilla tai yhtiöllä etuosto-oikeus myytävään asuntoon?
On hyvä selvittää, onko yhtiöjärjestyksessä lunastuslauseke. Lauseke on kirjattuna yhtiöjärjestykseen ja antaa osakkaalle oikeuden lunastaa huoneisto jo sovittujen kauppojen jälkeen määräajan sisällä. Tämä voi olla esteenä asuntokaupoille ja on hyvä ottaa huomioon.
Kun valitset kiinteistönvälittäjän asunnon oston tueksi, hän selvittää tarvittavat paperit ja tiedot puolestasi. Tarkastamme kohteen huolellisesti, ettei luvassa ole piilotettuja kuluja tai muita esteitä kaupoille ja saat myös nopeasti apua kaikissa kysymyksissäsi. Näin saat selkeän kuvan asunnon ja taloyhtiön tilanteesta.
Tee onnistunut ostotarjous
Ennen tarjousta
Kun olet löytänyt mieluisan kodin ja taustatutkimus on tehty, on aika jättää ostotarjous!
Ennen kuin jätät ostotarjouksen sinun on vierailtava pankissa lainatakauksen varmistamiseksi, jotta tiedät, mikä on maksimibudjettisi asunnon ostoon.
Roofin pankkiyhteistyön kautta pääset nopeasti keskustelemaan lainavaihtoehdoista ja ostajana voit myös tehdä ehdottoman ostotarjouksen väliaikaista rahoitusta käyttäen, jotta kaupat saadaan syntymään sujuvasti.
Tarjouksen jättäminen
Voit jättää ostotarjouksesi asunnon myyntiä hoitavalle välittäjälle paikan päällä näytössä tai sen jälkeen. Kiinteistönvälittäjän avustuksella kirjallisen ostotarjouksen jättäminen on nopeaa ja helppoa. Saat myös asiantuntijan tilannekohtaiset neuvot tarjouksen jättämiseen, mikäli mietit, mikä on sopiva summa tarjota tai mitä ehtoja sinun tulisi huomioida tarjouksessa.
Ostotarjoukseen kirjataan kohteen tarkat tiedot, kuten myyntikohteen osoite, kauppahinta, kaupantekopäivä, tarjouksen mahdolliset ehdot ja myyjän sekä ostajan tiedot. Tämän lisäksi tarjouksen on sisällettävä omistus- ja hallinnointioikeuden siirtyminen, tarjouksen voimassaoloaika, maksutapa ja seuraus kaupasta vetäytymisestä, joka on useimmiten käsirahan menetys.
Muista, että ostotarjous on sitova ja voimassa vain tietyn ajan, joten on hyvä olla valmiina myös nopeisiin kauppoihin!
Tarjousneuvottelut
Tarjouksen jättämisen jälkeen alkavat tarjousneuvottelut, joissa ostaja ja myyjä neuvottelevat vastatarjousten avulla.
Kiinteistönvälittäjä välittää tarjoukset, kunnes lopulta saadaan molempia osapuolia miellyttävä tulos. Jokainen kauppa on erilainen, joten kun työskentelet alan ammattilaisen kanssa, saat häneltä yksilölliset vinkit onnistuneisiin tarjousneuvotteluihin ja kauppaan, jossa kaikki osapuolet voivat olla tyytyväisiä.
Kun ostotarjouksesi on hyväksytty
Kun myyjä hyväksyy ostotarjouksesi, on seuraava askel itse viralliset asuntokaupat!
Jos haluat hoitaa asuntokaupat pankissa, välittäjäsi varaa ajan pankkiin sovittuna ajankohtana. Tänä päivänä yhä useammin suositaan myös sähköistä DIAS-kauppaa, sen nopeuden ja helppouden ansiosta. Välittäjäsi valmistelee sähköisen kaupan ja voit kirjautua sisään palveluun vahvan tunnistautumisen avulla, jolloin pankkiaikaa ei tarvitse varata.
Verkkopalvelussa pääset allekirjoittamaan kauppakirjan ja muut dokumentit sähköisesti missä tahansa oletkaan – niin helppoa se on!
Kaupan jälkeen
Paperit on allekirjoitettu ja kauppa on tehty!
Kun teet ostotoimeksiannon kiinteistönvälittäjän kanssa, hän hoitaa viimeisetkin kaupan askeleet puolestasi. Välittäjä toimittaa taloyhtiön isännöitsijälle tarvittavat dokumentit sekä kuittauksen varainsiirtoveroilmoituksesta. Ensikodin ostajana et joudu maksamaan varainsiirtoveroa, mutta verohallinnolle on yhä tehtävä ilmoitus kaupasta.
Seuraavaksi isännöitsijä rekisteröi nimesi taloyhtiön osakasluetteloon, ja asunnon hallinnointioikeus sekä avaimet siirtyvät sinulle sovitusti.
Onnea uuteen kotiin!